Späť

Kávový Chrumkavý Dezert

Pridané: 13.4.2020 22:01:17 Počet zobrazení: 365

13 Apríl 2020

Chceli sme si spríjemniť víkend pečením ale potrebovali sme inšpiráciu. Tú sme našli u Jozefa Vivodíka, ktorý nám ukázal ako jednoducho si doma môžeme pripraviť chrumkavý dezert s použitím kávy. Mňam!

Kávový Chrumkavý Dezert

Ingrediencie

 Stiahnite si nákupný zoznam na tento recept: ZOZNAM

Postup

Krok 1: Dnes si pripravíme rýchle domáce lístkové cesto.  Ak chceme použiť kupované, tento krok je možné vynechať. Do robota na miešanie si dáme všetky suroviny okrem masla a dáme miesiť. Voda musí byť studená, čím chladnejšia tým lepšie.

Cesto

Krok 2: Ak máme cesto hotové, tak si ho rozvaľkáme ale nie úplne na tenko. Do cesta si nastrúhame maslo, ktoré je priamo vybrané z chladničky (preto je dôležitá studená voda a studené maslo, aby sa pri vaľkaní maslo nevstrebalo do cesta ale aby tvorilo tzv. tenké listy).

Maslo a cesto

Krok 3: Po nastrúhaní maslo rýchlo vyrovnáme po celej veľkosti cesta a cesto preložíme ako obálku. Rozvaľkáme hlavne do dĺžky, aby malo cesto hrúbku asi 2cm (na cesto moc netlačíme aby sme maslo nezatlačili do cesta) a znovu preložíme, aby sa nám cesto vrstvilo.

Spracovanie cesta

Krok 4: Dáme cesto do mrazničky, aby nám opäť zatuhlo a opakujeme ešte 2x. Kým nám cesto tuhne začneme robiť kávovú náplň.


Krok 5: Pripravíme si hlavne espresso (nie len do cesta ale aj pre seba). Polku mlieka si dáme do hrnca s cukrom, vanilkou, kávou a zohrejeme na miernom ohni aby sa roztopil cukor.

Kávová náplň

Krok 6: V nádobe si zmiešame druhú časť mlieka s kukuričným škrobom a kávičkári pridajú aj čerstvé namelenú kávu. Pridáme do zohriateho mlieka a za stáleho miešania necháme zhustnúť. Aby by to nebolo dosť husté pridáme troška škrobu zamiešaného v trošku mlieka, hustota má byť taká že keď prejdeme varechou cez stred hrnca tak sa náplň pomaličky vracia dokopy.


Krok 7: Necháme vychladnúť kávovú náplň a keď máme cesto hotové môžeme si pripraviť trúbu na 220°C. Cesto si rozvaľkáme na hrúbku akú máme radi (ja preferujem hrúbku 0,5cm).

Krok 8: Cesto naplníme vychladnutou plnkou, potrieme rozšľahaním vajíčkom, dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme do zlatista približne 7-10min.

Príprava cesta

plnenie cesta

Skladanie cesta

Hotový koláč

Želám dobrú chuť.

Recept: Jozef Vivodík 

Viac informácii Jožkovi a jeho úspechoch v Moja mama varí lepšie ako tvoja: https://www.cas.sk/clanok/398656/nova-hviezda-sou-moja-mama-vari-lepsie-ako-tvoja-vyhlasovali-ho-v-dedinskom-rozhlase/ 

Kuchár Jozef Vivodík

 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info