Príbeh slovenskej pražiarne svetovej kávy:


foto

 

,,Ako 14-ročný som musel každý víkend mlieť zrnkovú kávu na ručnom mlynčeku a poviem vám, že som to nemal rád, až do chvíle, kým sa z neho nezačala šíriť nádherná aróma kávy. Práve tú som si zamiloval pri každom dúšku tohto voňavého nápoja. Jedného dňa som si povedal, že ma bude aj živiť. A tak som v roku 1996 začal pracovať s kávou, ktorá ma neopustila dodnes. "

Oldřich Holiš, zakladateľ, držiteľ medzinárodných certifikátov a porotca na svetových súťažiach

 


NAŠA ZNAČKA


foto2Naša značka vznikla na základe podnetov od ľudí. So stúpajúcou silou reťazcov a ich nekvalitnými instantnými kávami, vznikol smäd po kvalitnej káve. V roku 2005 sme preto priniesli na trh vlastnú receptúru, zloženú zo 6 arabík, a potom začali produkovať odrodové kávy z 25 krajín pod značkou Coffee VERONIA.

Naša firemná filozofia je postavená na kvalite. A preto kávovníkové zrno dovážame priamo od pestovateľov. Všetko sa potom v pražiarni balí ručne a prechádza prísnou kontrolou. Aby sme si zachovali prvotriednosť musíme neustále zdokonalovať pražiace systémy a vzdeľávať našich zamestnancov. Len tak dokážeme uspokojiť aj tých najnáročnejších kávičkárov.

Naša značka chce šíriť túto osvetu. A vďaka tomu vznikla dcérska spoločnosť Academy of Coffee. Tá je prvou komplexnou akadémiou kávy na Slovensku a akreditovaným školiacim strediskom.

 


NAŠA PRESTÍŽNA AKADÉMIA


foto3

Spoznajte našu Academy of Coffee - Academy of Coffee­ je miesto, kde máte možnosť zistiť o káve všetko, čo vás zaujíma a čo potrebujete k správnemu pochopeniu celej filozofie kávovej kultúry. Aby sme zabezpečili odbornosť na najvyššej úrovni, stali sme sa partnerom Coffee Consule z nemeckého Mannheimu, ktorý prináša unikátne školiace systémy a prístupy k problematike kávovníkového zrna a jeho spracovania.

V roku 2015 sa naša Academy of Coffee stala súčasťou SkBA (Slovenská barmanská asociácia). Touto spoluprácou sme odštartovali podporu mladých baristov v súťaži „SLOVAK BARISTA CUP“ junior. Víťaz súťaže získava fakultatívny pobyt na kávovníkovej farme. Našim cieľom je motivovanie študentov a zatraktívnenie povolania BARISTA.

 


AKO VYBERÁME FARMÁROV ?


foto 4

Spolu s farmármi vyberáme to najlepšie z ich úrody...

Naši farmári sa zameriavajú na pestovanie micro-lotov, ktorých úroda málokedy presahuje 100 tridsať kilových vriec. Spolu s nimi vyberáme tie najlepšie odrody, ktoré sa im v daný rok dopestovali, pričom však vsádzame na overené a chuťovo zaujímavé odrody so svojou špecifickou a udržateľnou kvalitou.

 

 

 


AKO VYBERÁME VHODNÉ ZRNÁ ?


foto 5

Hľadanie chuťového profilu v pražení...

Tento proces zahŕňa testovanie konkrétneho kávovníkového zrna v procese cuppingu, ktorý sa snažíme čo najviac stransparentniť a k tomuto procesu častokrát prizveme aj bežného konzumenta. Pri pražení dbáme nielen na využitie maximálneho potenciálu daného kávovníkového zrna, ale aj na optimálny proces praženia, ktorý dbá na zdravie konzumentov.

 

 


AKO PRAŽÍME ?


foto 6

Pravidelné praženie v malých várkach...

vždy pražíme v malých dávkach podľa dopytu zákazníka, pričom tento proces aplikujeme aj pri dovoze zeleného kávovníkového zrna. Čerstvosť praženia je pre nás veľmi dôležitá a preto je samozrejmosťou uvádzanie dátumu praženia pri micro-lotových kávach.

 

 

 


AKO BALÍME A EXPEDUJEME ?


foto 7

Dôkladné balenie a expedícia ...

Dlhoročné skúsenosti v oblasti výroby a distribúcie upraženého kávovníkového zrna nás naučili, ako čo najoptimálnejšie a najrýchlejšie dostať váš obľúbený produkt rovno pred vaše dvere. Balenie upraženého kávovníkového zrna prebieha za prísnych hygienických noriem a pri jeho expedícii dbáme na rýchlosť a bezproblémovosť doručenia.

 

 


DIRECT TRADE - PRIAMA PODPORA FARMÁROV


foto 9

„Pri hľadaní správneho prístupu ku kvalite som narazil na obzvlášť zaujímavý princíp obchodu DIRECT TRADE. Zistil som, že priamy kontakt s farmármi nie je o biznise, ale o úprimnom priateľstve a čestnom jednaní, kde viac ako zmluva platí slovo. Výhodou pre mňa ako pražiara v systéme DIRECT TRADE je skutočnosť, že môžem priblížiť farmu a farmára, od ktorého odoberám kávovníkové zrno, svojim zákazníkom a dať im záruku kvality a osobného prístupu. DIRECT TRADE je vzťah, ktorého výsadou je stabilita a úprimnosť. Pri tomto spôsobe obchodovania totiž nehľadím na kávovníkové zrno ako na komoditu, ale ako na jedinečný produkt priateľstva a poctivej práce.“

 

OLDŘICH HOLIŠ, CEO COFFEE VERONIA

 


MICRO-LOT


foto 10„Vo všeobecnosti najskôr tento pojem znamenal len toľko, že káv z danej odrody je veľmi málo. Ale kvalita nie je kvantita, a preto nie všetko čoho je málo je kvalitné. Nepoznáme žiadnu konkrétnu definíciu, čo je microlot a akú úrodu majú mať kávovníky daného microlotu. Názov ,,microlot" vystihuje pôvodne malý priestor alebo parcelu, na ktorej sa pestuje kávovník určitým špecifickým spôsobom. Niektoré microloty zahŕňajú oproti všetkým očakávaniam plochu, ktorá nie je väčšia ako viac kontajnerov pokope. Koneční spotrebitelia si však nevedia predstaviť čo všetko sa skrýva za ich šálkou kvalitnej kávy. Všeobecne však platí, že kým stojí profil chutí v strede všetkých myšlienok, vznikajú tie najlepšie kávy."

 

DR. STEFFEN SCHWARZ, CEO COFFEE-CONSULATE

 


SKUTOČNÉ PRÍBEHY NAŠICH FARMÁROV


 

foto 13

„Naša farma Palthope bola založená v roku 1935. Špecializujeme sa na pestovanie kávovníkov rastúcich v tieni. Hlavné odrody, ktoré pestujeme sú Old Paradenia a CxR, ktoré spracúvame suchou aj mokrou metódou. V chuti našich káv najviac prevažujú tóny muškátového orecha a korenia.“

 

B.B. DEEPAK CHENGAPPA

 

 


foto 14

„V roku 1999 sme s bratom zdedili 300-hektárovú plantáž a tým sme prevzali zodpovednosť za naše rodinné dedičstvo. Dnes sa nám rozrástla až na 1000 hektárov. Našu kávu spracúvame tak, aby mala prirodzenú sladkosť a veľmi balancovanú chuť s prevahou ovocných tónov.„

 

WALTER CESAR & EDNILSON ALVES DUTRA

 

 


foto 14

„V roku 1888 prijal Arthur Edelmann z Perlebergu pozvanie od Mexickej vlády, aby v oblasti Soconusco vytvoril pracovné miesta. Založil tu farmu Finca Hamburgo, ktorú dnes vediem ja, ako jeho priamy potomok. Produkuje mevýnimočnú kávu so sviežimi citrusovýmu tónmi. Naše kávy sú typické mokrým spracovaním s výraznými ovocnými tónmi a sviežou chuťou.

 

 TOMAS EDELMANN BLASS

 

 


foto 15

„Príbeh Badry sa začal v roku 1943, keď naša rodina začala kultivovať niektoré z indických najlepších tieňovo rastúcich kávovníkov. Náš príbeh je o dedičstve, starostlivosti, tradičných metódach, úcte k prírode a k ľuďom, ktorí pre nás pracujú. Naša káva rastie v tieni, je ručne zberaná a sušená na slnku s chuťou typickou pre túto lokalitu a výraznou štavnatosťou.“

 

JACOB MAMMEN

 

 


foto 16

„V roku 1924 môj pradedo Amalia de Quintanilla kúpil 56 hektárov pôdy a vytvoril kávovníkovú farmu v pohorí Cacahuatique v Salvádore. Túto farmu teda náš rod vedie 4. generácie. Ku káve ma teda viaže špeciálne puto a pocit zodpovednosti. Ale svoju prácu milujem. „

 

 

ANDRÉS QUINTANILLA

 

 


back