Príbeh kávy Coffee VERONIA

Príbeh kávy Coffee VERONIA

Hovorí sa, že keď človek po niečom naozaj túži, neustále na to myslí, ide si za svojím cieľom a je skutočne odhodlaný, tak sa sny menia na realitu. Niekedy to chce naozaj veľa úsilia a sebazaprenia, niekedy postačí náhoda, prípadne je to kombinácia týchto, ale aj iných premenných. Dnes vám preto rozpovieme príbeh kávy Coffee VERONIA.

Značka Coffee VERONIA by tu dnes zrejme nebola, keby nebolo sna dnes už uznávaného pražiara, degustačného a technického porotcu v medzinárodných súťažiach, ale hlavne kávového nadšenca Oldřicha Holiša, ktorý sa venuje káve od roku 1996. Tu sa začal písať príbeh kávy Coffee VERONIA.

Príbeh kávy Coffee VERONIA. Praženie kávy.
,,Káva je pre mňa určitý štýl života, relax, pokoj a energia”
Oldřich Holiš (Zdroj: Coffee Veronia)

PRÍBEH KÁVY COFFEE VERONIA

Coffee VERONIA vznikla na podnet trhu, keď rýchly rast obchodných reťazcov spôsobil úpadok malých obchodíkov s potravinami. V dôsledku toho sa začala vytrácať aj kvalitná zrnková káva, ktorú postupne nahrádzala instantná káva. Ľudia majú veľmi málo informácií o tomto nápoji a stále si myslia, že je to káva, pričom správny názov je instantný kávový nápoj. Práve tu vznikol priestor na výrobu kvalitnej kávy.

V roku 2005 priniesol Oldřich Holiš na trh vlastnú receptúru zloženú so šiestich arabík a následne začal produkovať aj odrodové kávy z 28 krajín pod značkou Coffee VERONIA. Nedávno do portfólia pribudli aj microloty – Bean’s Friends – priamo od pestovateľov.

FIREMNÁ FILOZOFIA

Naša firemná filozofia je postavená na kvalite a tiež uvedomení si, že slovenský zákazník si niekedy nemôže dovoliť kúpiť veľké balenie. Preto sme uviedli na trh 250 g balenie, ktoré však v prepočte vyplýva z ceny za 1 kg, takže sa neprepláca malé balenie. V našej pražiarni sa všetko balí ručne a prechádza kontrolou.

Samozrejmosťou je neustále zdokonaľovanie pražiacich systémov. Kávovníkové zrno dovážame priamo od pestovateľov, takže vieme zaručiť aj jeho prvotriednu kvalitu.

Praženie kávovníkových zŕn
Ilustračný obrázok (Zdroj: Coffee Veronia)

Coffee Veronia sa odlišuje najmä tým, že kávovníkové zrná pražíme vo vlastnej pražiarni na Slovensku, nakupujeme kvalitné kávovníkové zrno a k zákazníkovi ide káva vždy čerstvá. Naša pražiareň má originál certifikáciu BIO a s touto certifikáciou je  jednou z mála pražiarní na Slovensku, ktorá praží BIO kávovníkové zrná.

Pod značkou Coffee Veronia nájdete základný Blend, čiže zmes šiestich arabík, ktorých chuť je veľmi výrazná a zároveň jemná, a to práve vďaka ich kombinácii. Okrem základnej zmesi značku Coffee Veronia nosí 28 odrodových káv z 28 rôznych krajín. Každá je špecifická práve tým, odkiaľ pochádza.

Celý tím dlho pracoval s myšlienkou vytvoriť niečo, čo nebude len o káve, no najmä o živote a ľudskosti kávového sveta. Mnohí z nás pijú kávu 3- až 4-krát denne, avšak nikdy sa nezamýšľali nad tým, odkiaľ tá káva pochádza či cez koľko rúk musela prejsť, aby sa dostala k nám.

Zelenú nášmu tvoreniu a vypusteniu myšlienok dalo prvé stretnutie s farmármi kávovníkových plantáží. Po dlhých rozhovoroch a úvahách sme sa rozhodli predstaviť Vám skutočný kávový svet!

Kávovníková plantáž v Brazílii
Ilustračný obrázok (Zdroj: Capricornio Coffees)

SPOLUPRÁCA S FARMÁRMI

Predaj kávy a kávovníkového zrna nie je len o biznise a obchode, ale je v prvom rade o dôvere a priateľstve. Preto sme sa rozhodli spolupracovať na princípe Direct Trade, a teda kávovníkové zrná dovážame priamo od farmárov! 

Každý z týchto farmárov svoju plantáž zdedil od svojich predkov a neberie svoju prácu len ako povinnosť, ale ako poslanie rozvíjať svoje dedičstvo. Prijatím tohto dedičstva sa zaviazal produkovať najkvalitnejšie kávovníkové zrno, no najmä poskytovať domov, prácu, živobytie stovkám obyvateľov.

Farmári pri zbere károvníkových čerešní
Zberač kávovníkových čerešní (Zdroj: Capricornio Coffees)

Direct Trade a našim farmárom sa budeme venovať v našom ďalšom článku. 🙂 

© fotografie: Capricornio Coffees, Coffee VERONIA