DSC_5104
Eventy

Svet kávy sa stretol na jednom mieste. DIRECT TRADE a naši farmári boli taktiež pritom.

Farmári, baristi, pražiari, ale i výrobcovia pražiacich liniek, kávovarov a ostatných baristických pomôcok z celého sveta sa stretli tento týždeň na jednom mieste pri príležitosti medzinárodnej výstavy a majstrovstiev WOC (WORLD of COFFEE) v Budapešti. Od 13.6.2017 do 15.6.2017 sa predstavilo takmer 500 vystavovateľov z rôznych kútov sveta pričom nemohlo chýbať ani Slovensko.

 DSC_5233

Predstavili sme našich farmárov

Počtom malá, ale srdcom veľká rodinná pražiareň kávovníkových zŕn Coffee VERONIA sa predstavila spolu so svojím projektom DIRECT TRADE. Každý človek má rád kvalitnú kávu. Kvalita kávy spočíva najmä v kvalite samotných kávovníkových zŕn. Preto sme sa ich rozhodli predstaviť od všetkých našich farmárov BEAN´S FRIENDS.

Naše výstavné miesto bolo plné zelených kávovníkových zŕn. Zrná pochádzali z obrovskej kávovníkovej plantáže Capricornio Coffee z Brazílie. Na danej plantáži je fascinujúca kvalita daných odrôd, ktoré sú vysoko hodnotené a radia sa k Specialty Coffee alebo Microlotom. Základnou myšlienkou tejto farmy je pomoc menším farmárom z ich regiónu, ktorí pestujú vysoko kvalitnú kávu, avšak nemajú finančné prostriedky na samotný export.

DSC_5083

Edgard z plantáže Capricornio Coffee

Majiteľom farmy je krstný otec školiaceho strediska Academy of Coffee a zároveň prezident Brazílskej kávovej asociácie Edgard Bressani. Kávovníková plantáž Capricornio Coffee združuje stovky menších farmárov a vyberá kávovníkové zrná vysokej kvality, ktoré ďalej exportuje.

Okrem toho sa Capricornio Coffee stará o menších pestovateľov, vzdeláva ich v oblasti kultúry, pestovania, zberov a spracovania samotných kávovníkových čerešní i zŕn. O kvalite zŕn sa mohli presvedčiť všetci okoloidúci, no najmä pražiari z celého sveta, pretože každá odroda týchto výberových káv bola vystavená v zelenom i upraženom stave.

Edgard Bressani

Edgard Bressani (druhý zľava)

Káva z Californie?

 Na mlynčeku sa pravidelne striedali kvalitné odrody s najvyššími bodmi ako Estate Fazenda California s typickým nádychom karamelu, Microlot Red Catuaí s ovocnými a citrusovými tónmi a Boutique Varietal Obata s nevšednou arómou zeleného jablka a medu. Lektori akreditovaného školiaceho strediska Academy of Coffee predvádzali praženie a následne na požiadanie pripravovali rôzne odrody cez alternatívy ako napr. Aeropress, Chemex, V60, či French Press.

DSC_5092

O káve s uznávaným odborníkom

Slovenskú účasť na výstave tvoril aj uznávaný odborník z oblasti kávy a kávovníkového zrna, krstný otec akreditovaného školiaceho strediska Academy of Coffee, autor odborných kníh s kávovou tematikou p. Doc. Pharm. Jozef Augusín Phd.

Okrem dobrej nálady a elánu zo života rozdával p. Augustín aj podpisy pre Slovákov i Čechov, ktorí si zakúpili jeho druhé vydanie odborného čítania ,,Pri káve, o káve a kávovinách.“

DSC_5139

 DSC_5131

Majster sveta zo Slovenska!

V Budapešti sa stretli aj najlepší baristi z celého sveta a svoje sily si zmerali v kategóriách World Brewers Cup, World Latte art Championship, World Cup Tasters Championship, World Cezve/Ibrik Championship a World Coffee in Good Spirits Championship. Aj vďaka tejto kategórii svet vie, že na Slovensku máme množstvo kvalitných profesionálov. Majstrom sveta v kategórii Coffee in Good Spirits Championship sa stal Martin Hudák, rodák zo Slovenska. 

 

Okrem zaujímavého programu najlepších baristov, ktorí bojovali o majstrovský titul sa návštevníci mohli tešiť aj na cuppingy (degustácie) káv z rôznych krajín, zaujímavé prednášky farmárov, či krátke workshopy s výrobcami pražičiek a profesionálnych degustátorov, vďaka ktorým sa aj bežný človek stal nachvíľu odborníkom v hľadaní chutí a aróm v rôznych odrodách kávy.

DSC_5077

Budapešť, smer New York a Brazília

Tri dni plné opätovného vzdelávania sa, spoznávania nových ľudí, no najmä stretnutí s našimi priateľmi a partnermi z celého sveta sú úspešne za nami. Ďakujeme za každú jednu možnosť byť s vami a neustále sa dozvedať niečo nové o tomto krásnom fenoméne nazývanom KÁVA.

Keď čítate tieto riadky, my sme už na ceste do New Yorku a z tade do Brazílie. Chystáme sa navštíviť spolu s našim tímom plantáže farmárov, od ktorých odoberáme kávu, ktorú si vy môžete vychutnať doma či v kancelárii. Kliknite na náš facebook, na ktorom môžete sledovať našu cestu v Brazílii.

Káva hýbe svetom, no tá od našich farmárov ho spája.

Do skorého videnia, milí priatelia.

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *