Príbeh slovenskej pražiarne svetovej kávy

,,Ako 14-ročný som musel každý víkend mlieť zrnkovú kávu na ručnom mlynčeku a poviem vám, že som to nemal rád, až do chvíle, kým sa z neho nezačala šíriť nádherná aróma kávy. Práve tú som si zamiloval pri každom dúšku tohto voňavého nápoja. Jedného dňa som si povedal, že ma bude aj živiť. A tak som v roku 1996 začal pracovať s kávou, ktorá ma neopustila dodnes. “

Oldřich Holiš, zakladateľ, držiteľ medzinárodných certifikátov a porotca na svetových súťažiach.

 

 

 

 

Naša značka

Naša značka vznikla na základe podnetov od ľudí. So stúpajúcou silou reťazcov a ich nekvalitnými instantnými kávami, vznikol smäd po kvalitnej káve. V roku 2005 sme preto priniesli na trh vlastnú receptúru, zloženú zo 6 arabík, a potom začali produkovať odrodové kávy z 25 krajín pod značkou Coffee VERONIA.

Naša firemná filozofia je postavená na kvalite. A preto kávovníkové zrno dovážame priamo od pestovateľov. Všetko sa potom v pražiarni balí ručne a prechádza prísnou kontrolou. Aby sme si zachovali prvotriednosť musíme neustále zdokonalovať pražiace systémy a vzdeľávať našich zamestnancov. Len tak dokážeme uspokojiť aj tých najnáročnejších kávičkárov.

Naša značka chce šíriť túto osvetu. A vďaka tomu vznikla dcérska spoločnosť Academy of Coffee. Tá je prvou komplexnou akadémiou kávy na Slovensku a akreditovaným školiacim strediskom. Coffee Veronia je taktiež členom Medzinárodného kávového inštitútu.

Naša prestížna akadémia

Academy of Coffee­ je miesto, kde máte možnosť zistiť o káve všetko, čo vás zaujíma a čo potrebujete k správnemu pochopeniu celej filozofie kávovej kultúry. Aby sme zabezpečili odbornosť na najvyššej úrovni, stali sme sa partnerom Coffee Consule z nemeckého Mannheimu, ktorý prináša unikátne školiace systémy a prístupy k problematike kávovníkového zrna a jeho spracovania.

V roku 2015 sa naša Academy of Coffee stala súčasťou SkBA (Slovenská barmanská asociácia). Touto spoluprácou sme odštartovali podporu mladých baristov v súťaži „SLOVAK BARISTA CUP“ junior. Víťaz súťaže získava fakultatívny pobyt na kávovníkovej farme. Našim cieľom je motivovanie študentov a zatraktívnenie povolania baristu.

Ako vyberáme farmárov?

Naši farmári sa zameriavajú na pestovanie microlotov, ktorých úroda málokedy presahuje 130 kilových vriec. Spolu s nimi vyberáme tie najlepšie odrody, ktoré sa im v daný rok dopestovali, pričom však vsádzame na overené a chuťovo zaujímavé odrody so svojou špecifickou a udržateľnou kvalitou.

 

 

 

Ako vyberáme vhodné zrná?

Je to hľadanie chuťového profilu v pražení. Tento proces zahŕňa testovanie konkrétneho kávovníkového zrna v procese cuppingu, ktorý sa snažíme čo najviac stransparentniť a k tomuto procesu často krát prizveme aj bežného konzumenta. Pri pražení dbáme nielen na využitie maximálneho potenciálu daného kávovníkového zrna, ale aj na optimálny proces praženia, ktorý dbá na zdravie konzumentov.

 

 

 

Ako pražíme?

Pravidelné praženie v malých várkach. Vždy pražíme v malých dávkach podľa dopytu zákazníka, pričom tento proces aplikujeme aj pri dovoze zeleného kávovníkového zrna. Čerstvosť praženia je pre nás veľmi dôležitá a preto je samozrejmosťou uvádzanie dátumu praženia pri microlotových kávach.

 

 

Ako balíme a expedujeme?

Dlhoročné skúsenosti v oblasti výroby a distribúcie upraženého kávovníkového zrna nás naučili, ako čo najoptimálnejšie a najrýchlejšie dostať váš obľúbený produkt rovno pred vaše dvere. Balenie upraženého kávovníkového zrna prebieha za prísnych hygienických noriem a pri jeho expedícii dbáme na rýchlosť a bezproblémovosť doručenia.