Aby káva voňala a chutila nielen po prvom otvorení

Aby káva voňala a chutila nielen po prvom otvorení

Aj vy ste sa rozhodli, že chcete piť kávu zdravo a kvalitne? Vyberiete si tu svoju ,,vyvolenú“ presne podľa svojej chuti, avšak po otvorení sa rýchlo jej vôňa stráca. Ako udržať vôňu a chuť kávy v obale čo najdlhšie? V obchode či na e-shope ste si vybrali presne tú podľa svojej chuti. Otvoríte obal a po celej miestnosti sa začne šíriť lahodná vôňa… Ako si ju Vaša káva udrží čo najdlhšie, aby káva voňala a chutila nielen po prvom otvorení?

Veronika Holišová

Čerstvá je najlepšia (ale pozor!)

Všetci sme počuli, že čerstvá káva je najlepšia. To je samozrejme, pravda, avšak pozor na prílišnú čerstvosť. Po upražení je potrebné zrná nechať odležať aspoň 2 až 5 dní, aby sa uvoľnilo zo zŕn CO2 a ustálil sa chuťový profil. Ak zrná nenecháme po pražení dostatočne „oddýchnuť“, káva bude mať nevýraznú a jednotvárnu chuť aj vôňu. A to by predsa pri kúpe čerstvej zrnkovej kávy bola škoda.

Mletá či zrnková, je v tom rozdiel? Robí rozdiel, či kupujem mletú alebo zrnkovú kávu?

Ak chceme naozaj cítiť chuť kávy, najdôležitejším krokom je kúpa kvalitnej zrnkovej kávy. Ak kávu pomelieme či kupujeme rovno mletú, rýchlo stratí svoju chuť i arómu – „zvetrá“. Najlepším riešením je teda mlieť kávu vždy tesne pred jej prípravou.

Väčšie či menšie balenie?

Ideálne by sme mali kupovať také množstvo kávy, aké sme schopní vypiť behom jedného týždňa. To však neznamená, že po týždni naša káva stráca na kvalite. Kvalitná káva si udrží svoju intenzitu aj pol roka, avšak iba vtedy, ak ju skladujeme správne.

„Žiadna chladnička, žiadna studená komora či balkón. Suché miesto pri izbovej teplote bez priameho slnečného žiarenia je vhodným prostredím pre vašu nespotrebovanú kávu.“

Chladnička nie je vždy zárukou čerstvosti

Vlhké, studené a zapáchajúce miesta sú veľkým nepriateľom kávy. Káva totiž veľmi efektívne absorbuje pach a vlhkosť z okolia. Ak ju teda umiestnite do chladničky, nielenže zvlhne a kávovar vypustí len zafarbenú vodu, ale aj jej výsledná chuť nebude ani zďaleka pripomínať našu obľúbenú chuť kávy.

Ako teda skladovať kávu?

Najlepším riešením je kupovať kávu v originálnom obale so špeciálnym ventilom, cez ktorý môže káva „dýchať“, avšak neabsorbuje okolité arómy a tiež s tzv. „zipom“, pre opätovné uzatvorenie. Môžete ju tak ponechať v obale až do posledného zrnka. Ak káva takéto balenie nemá, netreba zúfať. Zrnká stačí presypať do dobre uzatvárateľnej nádoby. 

Zrnková káva v plechovke

Ako je balená naša káva?

Kávu Coffee Veronia nájdete v dvoch špeciálnych baleniach.  V ochrannej atmosfére prostredníctvom dusíka a obaloch so špeciálnym ventilom, aby sa k Vám káva  čerstvá nielen dostala, ale aby si aj svoju čerstvosť zachovala. 

Ostáva teda už len opýtať sa – s ktorou chuťou sa chcete stretávať každé ráno vo svojej šálke?

Photo by a Nathan Dumlaoa on Unsplash

Pridaj komentár