Vaječný likér poznáme snáď všetci. Je to “stará klasika”, ktorá sprevádza mnoho rodinných stretnutí. Tento nápoj sme však obohatili o kávu, ktorá jej dodá tú pravú silu a chuť. Vaječný likér bol používaný už v stredoveku a vo Francúzsku ho nazývali lait de poule (kuracie mlieko).
Väčšinou tento nápoj konzumujeme studený, avšak vynikajúco chutí aj zohriaty. Napríklad Alžírska káva sa pripravuje so zohriatym vaječným likérom, kávou a šľahačkou. Okrem Alžírskej kávy, poznáme aj nápoj s názvom Bombardino, ktorý sa takisto pripravuje so zohriatym likérom, kávou a s brandy.
Vaječný likér si najčastejšie popíjame v období Vianoc, ale určite ho nikto z nás neodmietne ani v týchto jarných mesiacoch.
Ingrediencie:
- 200 ml smotany na varenie
- 0,5 l alkoholu (0,3 l vodky + 0,2 l rumu)
- 1 Salko
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 5 vaječných žĺtok
- 5 krát silné espresso (cca 150 ml, čím viac, tým lepšia a silnejšia chuť)
Postup:
Krok 1.
Do hrnca si pridáme polovičku smotany na varenie, pridáme vanilkový cukor a kávu. Dáme variť na mierny oheň a keď nám to začne vrieť pridáme Salko. Zmes varíme približne 10 minút.


Krok 2.
Rozdelíme si žĺtka od bielkov a následne žĺtka zmiešame s druhou polovičkou smotany a rozšľaháme. Za stáleho miešania pomaličky prilievame uvarenú zmes (treba pomaličky prilievať a miešať, aby sa nám vajíčka neuvarili a potom by sa zmes zrazila).
Krok 3.
Všetko vrátime späť do hrnca a približne 10 min povaríme, mali by sme vidieť zhusťovanie zmesi.


Krok 4.
Na koniec v čistej nádobe zmiešame uvarenú zmes a alkohol (ak by sme nechceli likér tak silný dá sa ubrať troška alkoholu ale pre zachovanie živosti Báječnáku neodporúčam dať menej ako 0,4 l alkoholu). Likér môžeme rovno dať do čistých fliaš a nechať vychladnúť. Najlepšie vychladnutý je po 12-24 hod.
Na zdravie !


Recept: Jozef Vivodík
Viac informácii o Jožkovi a jeho úspechoch v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja nájdete na stránkach Nového času.


© fotografie: 5PH by Shutterstock, Coffee Veronia, Jozef Vivodík.