Sladké osvieženie v podobe „horúceho“ čaju 

Sladké osvieženie v podobe „horúceho“ čaju 

CASCARA INAK ako ste ju poznali doteraz

Pri pestovaní kávovníkov a produkcie kávovníkových zŕn vzniká množstvo vedľajších produktov ako listy či šupy čerešneVšetky vedľajšie produkty sú podceňované avšak vďaka predchádzajúcim článkom už vieme, že okrem kompostu či potravy pre dobytok na miestnych farmách je ich využitie aj v potravinárstve, etnomedicíne či kozmetike. 

Najviac využívaný vedľajší produkt z kávovníkov je v súčasnosti práve kávovníková čerešňa, a to nielen z dôvodu jej obrovského chuťového potenciálu, ale najmä jej množstva, ktoré vzniká počas spracovania. Šesť kilogramov čerešní sa zmení na približne na 1 kilogramzelených kávovníkových zŕn. To znamená, že  5 kilogramov tejto „super“ potraviny vie farmár namiesto kompostu opätovne spracovať a získať tak pre svoju farmu finančné prostriedky navyše.

Pri správne zvolenom postupe spracovania kávovníkových čerešní, konkrétne jej dužiny a šupky je možné okrem bežného „sušeného ovocia“ produkovať aj pyré, sirupy, rôzne nápojeba dokonca destilovať kávové liehoviny. Všetky tieto vedľajšie produkty z kávovníka pomôžu farmárom nielen lepšie udržať ich farmy z ekonomického a sociálneho hľadiska, ale aj žiť život oveľa plnohodnotnejšie.

ČO JE CASCARA?

Cascara je vedľajším produktom kávovníkov. Vyrába sa z vysušenej šupky kávovníkovej čerešne. Má bohatú, ovocnú chuť, ktorá je ideálna na prípravu horúceho, ovocného nápoja, ale i osviežujúcej limonády či iného nealkoholického nápoja. 

NIE JE CASCARA AKO CASCARA

Už priamo na farmách musia pestovatelia kávy vopred vedieť načo bude cascara použitá. Farmári musia s cascarou zaobchádzať veľmi odlišne. Ak je použitá iba ako kompost jej ďalšie spracovanie nie je potrebné, avšak v prípade jej ďalšieho využitia v potravinárstve, napríklad na čaj či iný nápoj je zaobchádzanie s ňou viac ako kľúčové. Po odstránení dužinysa musí šupka čerešne umyť alebo ošetriť parou, aby sa zabili všetky baktérie, ktoré by mohli byť prítomné. Ďalším krokom je starostlivé sušenie a bezpečné uskladnenie či balenie. 

CASCARA AKO ČAJ

Rovnako ako bežná káva, aj cascara môže mať inú chuť v závislosti od odrody, pôdy a pozberového spracovania. Typické tóny sú však čerešňa, ibištek a náznaky tabaku a sušeného ovocia. Obsahuje kofeín, ale v menšom množstve ako bežná káva. Príprava čaju z cascary je veľmi jednoduchá. 

Dobrým pravidlom je použiť približne 4 gramy cascary na šálku.  Vysušené šupky namočte na 3-8 minút do horúcej vody. Výsledný nálev má bohatú, ovocnú chuť s jemne sladkastou, v pozadí  aciditnou dochuťou

CASCARA INAK ako ste ju poznali doteraz

Blížia sa horúce letné dni a mnohí z nás obľubujú okrem ľadových drinkov aj rôzne čaje, avšak pripravené tak aby nás osviežili. Cascara ako typický ovocný čaj, avšak s oveľa širšou škálou chuťových vlastností ukáže svoj pravý, svieži potenciál práve v studenej verzii. 

Princípom všetkých studených nápojov je ľad. To, aký ľad použijete má svoj význam. Ak potrebujete nápoj schladiť veľmi rýchlo, odporúča sa ľad menších rozmerov, prípadne ľad rozdrvený. Vďaka menšej ploche sa rýchlo topí, a ochladenie je rýchlejšie. Trvá však krátko, a pokiaľ sa pridáva priamo do nápoja, často ho rozrieďuje. Nápoj je skôr vodový a nevýrazný. Ak je vaším cieľom udržať nápoj dlhšie studený, je vhodné použiť väčšie ľadové kocky. Účinok schladenia nastupuje pomalšie, ale jeho intenzita je trvalejšia.

Ľadový „Cascara“ čaj

V prípade klasickej prípravy ľadového Cascara čaju je  potrebné zvýšiť silu nápoja, aby jeho zriedenie s ľadom nespôsobilo priam až „vodovú“ chuť. Pri bežnej príprave ľadového čaju, a teda zaliatie horúcou vodou a následné schladenie prostredníctvom ľadu  je potrebné použiť aspoň 8g na 100ml aby sa zachovala výrazná chuť sladkého ovocia. 

Chuťovo čistejšia a vyváženejšia verzia „CASCARY NA STUDENO“ je jej zaliatie studenou vodou a následne lúhovanie v chlade (chladnička) minimálne po dobu 24 až 48 hodín. Pomer gramov a vody zostáva nezmenený, a teda minimálne 8g na 100ml. Po vylúhovaní je potrebné cascaru preliať do samostatnej fľaše (ideálne sklenenej), ktorú je potrebné aj naďalej uchovávať v chlade, aby naše osvieženie mohlo trvať aj niekoľko dní. Pohár s pár kockami ľadu, prípadne šťava z citrusového ovocia (limetka, citrón, pomaranč…) pocit sviežosti zdvojnásobia. 

Limonády z cascary

Viacerí z nás sa už stretli s lahodnými limonádami z lesného ovocia, prípade citrusových plodov. Primárne sa však jedna o samostatné limonády, z ktorých limonáda z citrusov slúži na osvieženie a limonáda zo sladkého ovocia na doplnenie energie. Limonáda s cascary však ponúka oba účinky naraz. 

Súčasťou každej limonády je dané ovocie zaliate studenou vodou prípadne vodou s CO2. Limonáda s cascary nie je výnimkou. Pri tejto limonáde však len zaliatie vysušenej cascarynestačí, nakoľko sa nestihne vylúhovať všetok jej potenciál. Na pravú chuť limonády z cascary je potrebné mať pripravený výluh, ktorý dotvoríte pridaním CO2. V prípade vyzdvihnutia sviežosti a intenzívnejšej horko sladkej dochuti odporúčame doliať výluh z cascary tonicom.  

Keďže čistá chuť cascary je podobná ovocnému čaju, a teda sladká s miernou aciditou, všetko, čoho súčasťou je cascara môže byť doplnené citrusovým ovocím v podobe čistej dužiny, šťavy či sirupu. Pomaranč, limetka, citrón, grep a pár lístkov mäty či medovky ulahodí každému mlsnému jazýčku. 

Cascara s alkoholom

Podobne ako kávu aj cascaru najviac chuťovo dopĺňajú tmavšie typy alkoholu ako whisky, brandy a rum. Čistá cascara s čistým alkohol bez pridania iných ingrediencii vytvára naozaj výraznú kombináciu sladkej chuti s intenzívnou horkou arómou daného alkoholu. 

Ak máte radi korenisté až pikantné kombinácie je vhodné cascaru s niektorým typom tmavého alkoholu doplniť o zázvor. 

VYUŽITE CASCARY MLADEJ GENERÁCIE BARISTOV

Študenti Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii sa pravidelne stretávajú a merajú si svoje zručnosti v baristickej súťaži pre juniorov SLOVAK BARISTA CUP. Hoci sa jedná o baristickú súťaž a teda súťaž v príprave kávy, jednou zo súťažných disciplín je aj miešanie voľného nápoja so základnou ingredienciou, kávou. Kreativite sa medze nekladú a osviežujúce kombinácie s kávou sú nielen oku lahodiace, ale aj chuťovo obohacujúce. A že je CASCARA obľúbená aj u mladej generácie baristov sme sa presvedčili počas druhého kola už 7. ročníka súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Súkromnej Spojenej školy EDUCO v Námestove. Cascara dominovala v tých chuťovo najzaujímavejších drinkoch. Nech sa páči nechajte sa inšpirovať.

Nápoj „CITRÓNOVÝ TWIST NA AFFOGATO“ od Sofii Jurekovej, SOŠ hotelová Vysoké Tatry

Ingrediencie: 

• Espresso 

• Čerešňový sirup od spoločnosti ROUTIN

• Extrakt z cascary

• Citrónovo – bergamontová zmrzlina

• Espuma z cascary

• Sušený čierny citrón

Postup: 

Do shakera vlejeme sirup z čerešňových kvetov, extrakt z cascary a citrónovo bergamonovouzmrzlinu. Vyšejkujeme a na kocky ľadu vlejeme obsah, nastriekame na vrch espumu z cascarya na záver vlejeme espresso. Ozdobíme sušeným plátkom z čierneho citróna. 

Nápoj „COFFEE TIME“ od Lenky Dobrovolnej, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany 

Ingrediencie:

• Espresso

• Tonic

• Vaječný bielok

• Čerešňový sirup od spoločnosti ROUTIN

• Cascara

Postup:

Do fľaše so šlahačku si dáme tonic a vaječný bielok, zarobíme šlahačku a necháme ju schladiť v ľade. Do shakera nadávkujeme ľad podobne tak aj do servírovacích pohárov. Pridáme ostatné suroviny do shakeravyšejkujeme  a rovnomerne rozlejeme do pohárov. Nastriekame penu z tonicu a vaječného bielku. 

Nápoj „SPIRITUS IN COFFEE“ od Adama Botku, Hotelová akadémia Ľ. WinteraPiešťany 

Ingrediencie:

• Espresso

• Bitter

• Tonic

• Černicový sirup od spoločnosti ROUTIN

• Cascara

Postup:

Do tinu naukladáme drvený ľad a necháme samovoľne frapovať. Následne ľad odstránim a pridám espresso spolu s ostatnými ingredienciami. Nalejeme do vopred ochladených pohárov a dozdobíme espresso penou. 

Aby chute v jednotlivých nápojoch vynikli je potrebné kombinovať dané ingrediencie maximálne do objemu 100ml. Naši súťažiaci mali svoje nápoje vyladené podľa vlastnýchpreferencii a tak použitie jednotlivých mililitrov a centilitrov nechávame na vás. 

Chcete aj vy okúsiť chuť a kombinácie tejto zdravej „super“ potraviny. Spríjemnite si leto dávkou poriadnej sviežosti na https://www.coffeeveronia.sk/produkt/cascara-caj-z-kavovnikovych-ceresni/