Viete ako vyzerá jeden deň na kávovníkovej plantáži?

Viete ako vyzerá jeden deň na kávovníkovej plantáži?

Tiež ste niekedy uvažovali, ako vyzerá jeden deň strávený na kávovníkovej plantáži? S nami ho môžete zažiť. Hoci to bude len virtuálne, život farmára sa vám naozaj vryje pod kožu. Brazília je v súčasnosti najväčším producentom kávy, takže nie je žiadnym prekvapením, že naša cesta povedie práve tam. Svojou príjemnou rutinou počas dňa na plantáži Vás prevedie náš farmár z farmy Fazenda California v Brazílii.


Budík zvoní, za oknami vidíte jemnú hmlu, ktorá vzniká v dôsledku chladných nocí, ktoré  sú typické pre brazílsku zimu. Hoci to môže pôsobiť pochmúrne, nezúfajte.  Skoré ranné vstávanie Vám spríjemní vôňa čerstvo uvarenej kávy, ktorá postupne prebúdza všetkých obyvateľov domu. Okrem tradičnej kávy s mliekom sa môžete ponúknuť bohatými raňajkami, pri ktorých nechýba chlieb, syr, sušienky či ovocie. Najedení? Výborne, čaká nás totiž dlhá cesta.

Príchod na farmu

Po niekoľko hodinovej ceste špinavými a tichými uličkami prichádzame na farmu. Tu už každý presne vie, čo má robiť. I Vy dostávate pridelenú úlohu. Podobne ako ostatní si preberiete ochranné prostriedky podľa typu práce, a hor sa na plantáž!

Viete ako vyzerá jeden deň na kávovníkovej plantáži?

Práca na plantáži

O 7:30 sa začína práca. V prípade väčších fariem sa pracovníci ešte presúvajú na jednotlivé polia niekoľko hodín autobusmi. Približne 40 zberačov vrátane Vás strávi tento deň na plantáži zberom najsladších a najväčších kávovníkových čerešní. Pozor! Všetko musí byť presne zaznamenávané, od odtrhnutia prvej až po poslednú čerešňu. Okrem fixného platu totiž môžete získať bonus za svoju rýchlosť a efektivitu pri zbere. Tak smelo do toho!

Práca v teréne trvá dlho. Ale nebojte sa,  v každej časti plantáže je pripravené nákladné vozidlo, ktoré poskytuje kúpeľňu, obývací priestor a miesto na zohriatie obeda, ktorý ste si priniesli z domu. Tu sa môžete stretnúť s ostatnými zberačmi, vymeniť si medzi sebou pár slov, no predovšetkým si oddýchnuť a nabrať nové sily na druhú polovicu dňa – do 16.00 Vás totiž čaká ešte niekoľko hodín zbierania.

Po práci

17.00, prišiel čas na návrat z plantáže na farmu. Nie však tak rýchlo! V závislosti od vzdialenosti môžete doraziť aj o 19.00hod. Už si však môžete vydýchnuť. Vaša práca pre tento deň skončila. Do práce nastupujú ďalší zamestnanci, ktorí počas ďalších hodín pomocou traktorov zbierajú vrecia s úrodou a odnášajú ich na spracovanie.

Spracovanie úrody

Po ceste domov vidíte prichádzať kamióny pretekajúce čerstvo nazbieranými čerešňami do tzv. „mokrého mlyna“ a rozhodnete sa pred odchodom preskúmať ešte toto miesto. Tu sa chuťový profil  danej odrody môže zvýrazniť, prípadne mierne zmeniť vplyvom spracovania. Vďaka technológiám je možné kombinovať rôzne odrody a experimentovať. Možnosti spracovania sú nekonečné a každý spôsob bude mať za následok inú chuť kávy.

Mokrý mlyn – spracovanie kávovníkových čerešní

Brazília disponuje dostatkom vody, a preto preferuje najmä mokré spracovanie. Znamená to niekoľko fáz spracovania, základom ktorého je voda. Prvý krokom je oddelenie čerešní, kedy zrelé vyplávajú na hladinu a nezrelé, prípadne poškodené spadnú na dno. Po premytí a oddelení nasleduje sušenie.

V procese sušenia existuje niekoľko možných ciest – od klasického sušenia na betónových platniach až po najmodernejšie sušičky. Je to jedna z najjemnejších fáz procesu, ktorá si vyžaduje dôkladné monitorovanie technológie a pracovníkov, ako aj neustály odber vzoriek a ochutnávanie špeciálnymi pracovníkmi, ochutnávačmi. Oficiálne sa nazývajú Q-Graders a na väčších farmách môžu ochutnať a vyhodnotiť viac ako 500 šálok kávy denne!

Po finálnom verdikte, keď že je káva je pripravená, sa zrná odvezú do drevených boxov, aby rovnako ako Vy odpočívali. Oddych zŕn môže trvať 2 mesiace, pri niektorých odrodách sa tento čas môže dokonca zdvoj- či strojnásobiť.

Po oddychu v drevených boxoch pokračujú zrná do „suchého mlynu“. Vašou prácou ako člena technického tímu by bolo vytriediť zrná od vonkajších nečistôt, zbaviť sa ochranného obalu alebo celej vysušenej dužiny a šupy čerešne. Samozrejme, Vašou zodpovednosťou by bolo i vytriedenie poškodených zŕn a rozdelenie podľa veľkostí. Keď dokončíte svoju prácu, zrná sú pripravené na balenie a export do celého sveta.

Ako však zistíte, ako bude káva chutiť?

V špeciálnej miestnosti sa zrná upražia a pripravia na cupping, profesionálnu degustáciu. Počas degustácie sa ukazujú niektoré chyby kávy, ktoré rozhodujú o jej celkovej kvalite. Menej kvalitné odrody potom putujú na domáci trh, prípadne sa využijú pre vlastnú spotrebu farmy a kvalitnejšie na trh zahraničný.

A to je všetko?

Rozhodne nie. Hoci je za nami ťažký deň práce na plantáži, nie všetky kroky ovplyvňujú kvalitu kávy. Najvýraznejším pomocníkom, ale i nepriateľom je počasie. Časté zrážky či obdobie sucha, záplavy, ba dokonca mrazy sú faktormi, ktoré nie je možné nikým a ničím ovplyvniť. Farmárom tak nezostáva nič iné, iba vývoj počasia sledovať a pestovanie či zbery a spracovanie náležite prispôsobovať.

Ako tvrdia naši farmári z farmy Fazenda California: „Potrebujeme viac technológií, viac vedomostí a viac inovačných procesov. V neposlednom rade však aj  viac odhodlania, viac pozornosti, viac vášne. Je to neustále sa vyvíjajúca cesta. Vždy hovoríme: „Farma pod otvoreným nebom podlieha iba túžbam prírody.“

Koľko teda dostanete za svoju prácu zaplatené?

Farma Fazenda California, na ktorej ste dnes virtuálne strávili deň, s nami spolupracuje na princípe Direct Trade. Keďže káva prechádza od farmára a jeho zamestnancov až po našu pražiareň minimálnym počtom rúk a poznáme príbeh každého zrnka, dostávajú naši farmári za svoju prácu skutočne férové finančné ohodnotenie.

Viac o našej spolupráci s farmármi z celého sveta sa dočítate na blogu: https://www.coffeeveronia.sk/direct-trade-clanok/

Chcete sa preniesť na Vašu dnešnú farmu aj chuťou?

Kávy z farmy Fazenda California nájdete na našom e-shope:

Článok: Viete ako vyzerá jeden deň na kávovníkovej plantáži?

Pridaj komentár