Afrika, to nie je len káva z Etiópie, najnovší prírastok rodiny Coffee VERONIA, ZAMBIA

Afrika, to nie je len káva z Etiópie, najnovší prírastok rodiny Coffee VERONIA, ZAMBIA

Africké štáty ako Etiópia, Keňa, Malawi či Rwanda nepochybne patria do hľadáčika všetkých milovníkov kávy. Avšak neprebádaná Zambia sa vyznačuje nielen najmenším počtom obyvateľov v rámci Afriky, ale i chuťovo špecifickými odrodami kávovníkov. 

Zambia je štát v južnej Afrike, susediaci so „zvučnými“ africkými oblasťami ako Tanzánia, Angola, Malawi či Zimbabwe. Viac 10 miliónov obyvateľov z nej však robí najmenej osídlenú krajinu na území Afriky. V súčasnosti sa v Zambii nachádza do 20 menších kávovníkových plantáži, sústredených prevažne v severnej časti krajiny. Okrem kávovníkov sa farmári špecializujú na pestovanie bežných plodín ako cukrová trstina či tabak, ale i menej tradičné avšak pre krajinu veľmi významné kakaovníky. 

Pestovanie kávovníkov v Zambii nie je jednoduché

Klimatické podmienky Zambie sú vhodné primárne na pestovanie druhov kávovníka Coffea Arabica. To, že máte kávu zo Zambie je viditeľné voľným okom, nakoľko samotné kávovníkové zrná sú mimoriadne veľké. 

Kávovníky pre svoj zdravý rast a kvalitnú úrodu potrebujú pravidelnú vlahu. Aj napriek tomu, že sa bavíme o Afrike, pestovatelia prišli na spôsob ako pravidelne zásobovať svoje farmy vodou. Prevažne sa jedná o vodu z okolitých riek, jazier ale i bahnísk. Zdroje vody sú však vzácne a nie vždy ľahko dostupné. Zvieratá ako slony, byvoly či antilopy vidia na plantážach nielen zdroj obživy ale i možnosť osvieženia sa či uhasenia smädu. Farmári tak nestrácajú len z ťažko získanej vody, ale i samotnú úrodu, pretože väčšina kávovníkov končí práve pod nohami spomínaných zvierat. 

Väčšina prác od sadenia, cez zbery až po triedenie sú vykonávane ručne. Samotní majitelia fariem tak nemajú čas ani financie na experimentovanie s novými odrodami. Avšak dopyt ageneračné rozdiely na jednotlivých farmách primäli niektorých z nich viac sa vzdelávať a tým aj čiastočne modernizovať postupy pri výsadbe, zberoch, spracovaniach i celkovej starostlivosti o kávovníky.

Zambia z našej pražiarne

Káva zo Zambie je v rade Coffee VERONIA limitovanou edíciou. Kávovníkové zrná pochádzajú z farmy „MUNALI“ , ktorá leží v nadmorskej výške 1 108 m.n.m. Kávovníkové čerešne sú zbierané výhradne ručne a spracované mokrou cestou, čím je zabezpečená nielen kvalita jednotlivých kávovníkových zŕn, ale aj typický chuťový profil afrických káv. Následné sušenie na priamom slnku dodáva káve príjemný orechový nádych.

Tak ako všetky kávovníkové zrná, aj tie zo Zambie prechádzajú v našej pražiarni prísnou kontrolou, pri ktorej sa vytvára aj aj ten najvhodnejší chuťový profil. Praženie „mediumroast“ a teda stredné praženie tejto kávy vyzdvihuje najmä kakaové tóny s dochuťou mandlí či orechov. V pozadí je zachovaná typická „chuť Afriky“, svieža ovocnosť prechádzajúca do arómy kvetov. 

Káva Zambia je určená pre kávičkárov, ktorí majú radi sviežosť kávy s miernou aciditou, avšak výraznou chuťou kakaa, mandlí či orechov. Spôsob praženia jej umožňuje rozvinúť chuťové a aromatické tóny vo všetkých typoch prípravy. Ak je postup prípravy správny v prípade filtrovanej kávy sa rozvinú svieže ovocné tóny s vôňou kvetov či vanilky. Ak sa rozhodnete použiť Zambiu od Coffee VERONIA do automatického stroja, prípadne na prípravu espressa či cappuccina vychutnáte si príjemnú chuť orieškového kakaa. 

Radi by ste však vyskúšali typickú chuť Afriky? Výrazne aciditné tóny tropického ovocia s nádychom vína či korenia nájdete v najviac vyhľadávaných afrických krajinách, ktoré sú taktiež dostupné na našom eshope. 

Etiópia

Je považovaná za pravlasť kávovníkov. Dodnes tu nájdeme aj divo rastúce kávovníky v prirodzených podmienkach s minimálnym zásahom človeka. Etiópia patrí medzi top krajiny produkujúcich tie najkvalitnejšie kávovníkové zrná a najväčšiu pestovateľskú oblasť pre odrody Coffea Arabica z celého afrického kontinentu. 

Keňa

Medzi kávovými gurmánmi dominuje najmä kenská káva z vysoko položených plantáží. Dominuje pestovanie Coffea Arabica a kávový priemysel je výrazne podporovaný vládou. Dôkazom čoho sú zákony zakazujúce kávovníky vytrhávať, poškodzovať ba dokonca likvidovať celé kávovníkové plantáže. 

Rwanda

Hornatá krajina s rovníkovým podnebím. Pestujú sa tu najmä odrody Coffea Arabica. Chuť rwandských káv sa popisuje ako ,,trávnatá s citrusmi“ a to dôsledkom vlhkého tropického podnebia. Vysoká kvalita kávovníkových zŕn je podmienená pôdou, bohatou na živiny a tiež optimálnymi klimatickými podmienkami.