Kávovo-škoricové osie hniezda

Kávovo-škoricové osie hniezda

Osie hniezda a cappuccino = ideálna kombinácia na poobedňajšie mlsanie. Väčšinou si pochutnávame na tejto pochúťke v podobe škoricovej rolky. Vedeli ste, že si tento recept môžete upraviť na kávový recept? A priatelia nezabúdajte, že zajtra je DEŇ MATIEK. Ak ste teda náhodou nezaobstarali nejaký darček alebo ružičku, tak aspoň niečo chutné upečte.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 80 g masla
  • 160 ml mlieka
  • 200 ml vody
  • 620 g hladkej múky
  • 50 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 balíček sušeného droždia

Náplň:

  • 100 g masla
  • cukor
  • čerstvo mletá káva
  • mletá škorica

Postup:

Krok 1.

Ako prvé si pripravíme falošný kvások – dáme mlieko a 100 g múky spoločne s cukrom a droždím do nádoby poriadne premiešame a necháme odpočívať aspoň 10 minút aby sme videli bubliny a aktivitu droždia.

Krok 2.

Potom pridáme ostatné suroviny a dáme miešať do stroja. Cesto by malo mať hladkú textúru a môže sa jemne lepiť. Necháme ho 1 hodinu vykysnúť na teplom mieste.

Krok 3.

Keď máme cesto vykysnuté, tak si ho rozprestrieme na doske alebo stole na približnú hrúbku 1 až 2 cm.

Krok 4.

Maslo dáme roztopiť, pridáme doňho cukor a čerstvo mletú kávu a škoricu – podľa chuti.

Krok 5.

Na vyvaľkané cesto pridáme náplň a rozprestrieme ju po celom ceste. Vynechajme kúsok od okraja, aby sme potom cesto mohlo zalepiť a neotváralo sa. Potom cesto rolujeme od strany s náplňou a vznikne nám niečo ako roláda.

Krok 6.

Roládu nakrájame na pásiky asi 3 cm hrubé a dáme na plech na ktorom je papier na pečenie. Hniezda troska pritlačíme, aby neboli úplne hrubé a ak by sa nám pokazil tvar pri prenášaní tvarujeme rukou.

Krok 7.

Necháme kysnúť na plechu asi 30 min a potom možne dať do trúby ktorá je vyhriata na 220°C. Kto má chuť môže hniezda poliať domácou polevou (do nádoby si dáme práškový cukor a troška mlieka, premiešame a je hotová môžeme polievať, ja dávam aj troška vanilky). Vôňa kávy je cítiť po celom dome ♥. Dobrú chuť.

Recept pripravil Jozef Vivodík.

Viac informácii o Jožkovi a jeho úspechoch v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja nájdete na stránkach Nového času.

Jozef Vivodík v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja (Zdroj: Jozef Vivodík)

© fotografie:  Kjartan Einarsson – www.unsplash.com, Jozef Vivodík.

Pridaj komentár