Chceli sme si spríjemniť víkend pečením, ale potrebovali sme inšpiráciu. Tú sme našli u Jozefa Vivodíka, ktorý nám ukázal, ako jednoducho si doma môžeme pripraviť chrumkavý kávový dezert s použitím kávy. Mňam!
Ingrediencie:
Cesto:
- 340 g hladkej múky
- 250 g masla
- 1 vajce
- 1 PL octu
- 1 ČL soli
- 2 PL cukru
- 150 ml studenej vody
Kávová náplň:
- 100 ml mlieka
- 15 g kukuričného škrobu
- cukor podľa chuti
- vanilková esencia alebo čerstvá vanilka (vanilkový cukor)
- 1 až 2 espresá (podľa vlastnej chuti)
- 1 ČL čerstvej mletej kávy (nemusí byť)
Postup na Kávový chrumkavý dezert:
Krok 1.
Dnes si pripravíme rýchle domáce lístkové cesto. Ak chceme použiť kupované, tento krok je možné vynechať. Do robota na miešanie si dáme všetky suroviny okrem masla a dáme miesiť. Voda musí byť studená, čím chladnejšia, tým lepšie.
![Spracovanie cesta na koláč](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok01_03-1024x479.jpg)
![Spracovanie cesta na koláč](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok01_03-1024x479.jpg)
Krok 2.
Ak máme cesto hotové, tak si ho rozvaľkáme ale nie úplne na tenko. Do cesta si nastrúhame maslo, ktoré je priamo vybrané z chladničky (preto je dôležitá studená voda a studené maslo, aby sa pri vaľkaní maslo nevstrebalo do cesta ale aby tvorilo tzv. tenké listy).
![Cesto spracovanie cesta](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_02-1024x479.jpg)
![Cesto spracovanie cesta](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_02-1024x479.jpg)
Krok 3.
Po nastrúhaní maslo rýchlo vyrovnáme po celej veľkosti cesta a cesto preložíme ako obálku. Rozvaľkáme hlavne do dĺžky, aby malo cesto hrúbku asi 2 cm (na cesto príliš netlačíme, aby sme maslo nezatlačili do cesta) a znovu preložíme, aby sa nám cesto vrstvilo.
![Práca s cestom - recept na koláč](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_03-1024x479.jpg)
![Práca s cestom - recept na koláč](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_03-1024x479.jpg)
Krok 4.
Dáme cesto do mrazničky, aby nám opäť stuhlo, a opakujeme ešte 2-krát. Kým nám cesto tuhne, začneme robiť kávovú náplň.
Krok 5.
Pripravíme si hlavne espresso (nielen do cesta, ale aj pre seba). Polovicu mlieka si dáme do hrnca s cukrom, vanilkou, kávou a zahrejeme na miernom ohni tak, aby sa roztopil cukor.
![Postup na chrumkavý kávový dezert](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_04_05-1024x479.jpg)
![Postup na chrumkavý kávový dezert](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_04_05-1024x479.jpg)
Krok 6.
V nádobe si zmiešame druhú časť mlieka s kukuričným škrobom a kávičkári pridajú aj čerstvo pomletú kávu. Pridáme do rozohriateho mlieka a za stáleho miešania necháme zhustnúť. Ak by zmes nebola dosť hustá, pridáme troška škrobu zamiešaného v troške mlieka. Hustota má byť taká, že keď prejdeme varechou cez stred hrnca, tak sa náplň pomaličky vracia dokopy.
-
Zrnková káva Coffee Veronia7,90 € – 24,90 €Hodnotenie 5.00 z 5 na základe 1 zákazníckej recenzie
![Vaľkanie cesta - recept na koláč](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_06_07-1024x479.jpg)
![Vaľkanie cesta - recept na koláč](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_06_07-1024x479.jpg)
Krok 8.
Cesto naplníme vychladnutou plnkou, potrieme rozšľahaným vajíčkom, dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme do zlatista približne 7-10 min.
![Postup na kávový koláč](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_08_A-1024x479.jpg)
![Postup na kávový koláč](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_08_A-1024x479.jpg)
![Postup na chrumkavý kávový dezert](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_08_B-1024x479.jpg)
![Postup na chrumkavý kávový dezert](https://www.coffeeveronia.sk/wp-content/uploads/2020/07/Dezert_Krok_08_B-1024x479.jpg)
Vychutnajte si aj vy svoj Kávový chrumkavý dezert.
Recept: Jozef Vivodík
Viac informácií o Jožkovi a jeho úspechoch v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja nájdete na stránkach Nového času.
© fotografie: Africa Studio by Shutterstock, Coffee Veronia.