Kávový chrumkavý dezert

Kávový chrumkavý dezert

Chceli sme si spríjemniť víkend pečením, ale potrebovali sme inšpiráciu. Tú sme našli u Jozefa Vivodíka, ktorý nám ukázal ako jednoducho si doma môžeme pripraviť chrumkavý dezert s použitím kávy. Mňam!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 340 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 1 vajce
  • 1 PL octu
  • 1 ČL soli
  • 2 PL cukru
  • 150 ml studenej vody

Kávová náplň:

  • 100 ml mlieka
  • 15 g kukuričného škrobu
  • cukor podľa chuti
  • vanilková esencia alebo čerstvá vanilka (vanilkový cukor)
  • 1 až 2 espresá (podľa vlastnej chuti)
  • 1 ČL čerstvej mletej kávy (nemusí byť)

Postup:

Krok 1.

Dnes si pripravíme rýchle domáce lístkové cesto.  Ak chceme použiť kupované, tento krok je možné vynechať. Do robota na miešanie si dáme všetky suroviny okrem masla a dáme miesiť. Voda musí byť studená, čím chladnejšia tým lepšie.

Krok 2.

Ak máme cesto hotové, tak si ho rozvaľkáme ale nie úplne na tenko. Do cesta si nastrúhame maslo, ktoré je priamo vybrané z chladničky (preto je dôležitá studená voda a studené maslo, aby sa pri vaľkaní maslo nevstrebalo do cesta ale aby tvorilo tzv. tenké listy).

Krok 3.

Po na strúhaní maslo rýchlo vyrovnáme po celej veľkosti cesta a cesto preložíme ako obálku. Rozvaľkáme hlavne do dĺžky, aby malo cesto hrúbku asi 2 cm (na cesto moc netlačíme aby sme maslo nezatlačili do cesta) a znovu preložíme, aby sa nám cesto vrstvilo.

Krok 4.

Dáme cesto do mrazničky, aby nám opäť stuhlo a opakujeme ešte 2-krát. Kým nám cesto tuhne začneme robiť kávovú náplň.

Krok 5.

Pripravíme si hlavne espresso (nie len do cesta ale aj pre seba). Polovicu mlieka si dáme do hrnca s cukrom, vanilkou, kávou a zahrejeme na miernom ohni tak, aby sa roztopil cukor.

Krok 6.

V nádobe si zmiešame druhú časť mlieka s kukuričným škrobom a kávičkári pridajú aj čerstvé zomletú kávu. Pridáme do rozohriateho mlieka a za stáleho miešania necháme zhustnúť. Aby by to nebolo dosť husté, pridáme troška škrobu zamiešaného v trošku mlieka, hustota má byť taká že keď prejdeme varechou cez stred hrnca tak sa náplň pomaličky vracia dokopy.

Krok 7.

Necháme vychladnúť kávovú náplň a keď máme cesto hotové môžeme si pripraviť trúbu na 220°C. Cesto si rozvaľkáme na hrúbku akú máme radi (ja preferujem hrúbku 0,5 cm).

Krok 8.

Cesto naplníme vychladnutou plnkou, potrieme rozšľahaním vajíčkom, dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme do zlatista približne 7-10 min.

Recept: Jozef Vivodík

Viac informácii o Jožkovi a jeho úspechoch v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja nájdete na stránkach Nového času.

© fotografie:  Africa Studio by Shutterstock, Coffee Veronia.

Pridaj komentár