Zalievaná káva zdravo a chutne – French Press

Zalievaná káva zdravo a chutne – French Press

Najmä tí skoršie narodení preferujú klasickú prípravu kávy, a to jej jednoduchým zaliatím. Častokrát neriešia konzistenciu mletia, pomer kávy či teplotu vody, ktorou si kávu zalievajú. Všetky tieto faktory sú dôležitým predpokladom pre chuťovo vyváženú kávu s jemnými a sviežimi arómami bez ťažkých kávových olejov. V tomto článku sa pozrieme bližšie na to, ako si v pohodlí domova pripraviť zalievanú kávu zdravo a chutne s pomôckou zvanou french press.

Najväčším problémom pri príprave zalievanej kávy je najmä jej doba lúhovania. Povedzme si úprimne, po zaliatí Vašej klasicky doma pripravovanej kávy robíte mnoho iných činností a veľakrát aj zabudnete, že ste si nejakú kávu zaliali, prípadne si ju musíte nechať vychladnúť, pretože ste ju zaliali príliš horúcou vodou. Čas lúhovania pomletých kávovníkových zŕn je často dvojnásobný, čo spôsobuje okrem trpkej chuti kávy aj rôzne zdravotné problémy, medzi ktoré najčastejšie patrí ,,kyselina“ či celkové zaťaženie organizmu. Nemusíte sa vzdať Vašej kávy, stačí, ak si ju začnete pripravovať zdravo.

Aby ste si užili naozaj kvalitnú a chutnú kávu, mali by ste dodržať tieto zásady:

  • Použiť vždy čerstvo pomleté kávovníkové zrná.
  • Premyť a predhriať šálku, prípadne zariadenie na prípravu kávy.
  • Zvoliť správnu hrúbku mletia (pripomínajúcu kryštálový cukor).
  • Zvoliť správny pomer kávy a vody (5 – 9g/100ml).
  • Použiť správnu teplotu vody (88°C až 94°C).
  • Zalievať minimálne na dvakrát.
  • Dodržať čas lúhovania (2 až 4 minúty).

Video o tom ako si zdravo pripraviť „turka“: Nie je turek ako turek

Všetko potrebné pre prípravu kávy vo French Presse

Použiť vždy čerstvo pomleté kávovníkové zrná

Zdravú a chutnú kávu môžeme pripraviť iba z kvalitných kávovníkových zŕn. V prípade ich ,,predmletia“, ktoré nájdeme najmä v obchodných reťazcoch, nemáme istotu kvality a už vôbec nie chuti. Po otvorení Vášho balenia pomletej kávy sa aromatické látky začínajú uvoľňovať, čím dochádza aj k strate chuťových látok. Pre zachovanie čistej chuti je potrebné pomlieť si kávovníkové zrná čerstvo. Cenovo dostupné mlynčeky vám z bežnej prípravy kávy spravia hru, výsledkom ktorej bude z pitia kávy ozajstný zážitok. Chuťovo jednotvárna káva sa premení na voňavú šálku neprebádaných chutí.

Premyť a predhriať si zariadenie na prípravu kávy

Na tento krok sa častokrát zabúda. Ponáhľame sa a ide nám len o to, rýchlo si zaliať kávu, vypiť ju a utekať do práce. Predhriatím zariadenia na prípravu kávy, prípadne šálky zamedzíme zníženiu teploty výslednej kávy, čím sa nijako neskreslí jej chuť. Nahriata šálka nám zabezpečí rovnomerné vylúhovanie chutí. Ak nie je šálka dostatočne teplá, teplé časti našej kávy sa po náraze na ,,ľadovec“, stenu šálky,  zrazia a káva stráca svoju potrebnú teplotu a tým aj chuť.

Predhriatie French Pressu

Zvoliť správnu hrúbku mletia

Ak už sme sa rozhodli ísť cestou čerstvosti a melieme si kávovníkové zrná tesne pred ich zaliatím, je dôležité, akú hrúbku mletia použijeme. Hrúbka mletia pre zalievanú kávu by mala byť podobná kryštálovému cukru. V prípade použitia jemnejšieho mletia je chuť horkejšia. Ak je mletie hrubšie, chuť kávy je ,,planá“, podobná zafarbenej vode. Nechce sa Vám mlieť kávu čerstvo a radšej kúpite pomletú? Takéto kávy majú výrazne jemnejšie mletie ako by bolo na zaliatie vhodné, a preto cítime iba jednu chuť. Aj v tomto prípade to môžete ovplyvniť.

Zvoliť správny pomer kávy a vody

Jedna, dve, tri či tri a pol lyžičky kávy. Každý z nás má inú mierku. Častokrát však pridávame kávu ,,od oka“ a záleží nám len na jej sile. Slabšia – menej kávy, silnejšia – viac kávy. Ale zamýšľali ste sa už nad tým, prečo vy v tej vašej káve necítite tie čokolády, oriešky, karamel alebo rôzne ovocie ako je uvedené na obale? Odpoveď je jednoduchá – zlá príprava.

Je dôležité uvedomiť si celkový objem našej šálky a podľa toho nastaviť aj pomer kávy. Pri správnom, hrubom mletí je vhodné použiť od 5g do 9g na 100ml. V prípade kávy, ktorá je už pomletá, je vhodné použiť menšiu hmotnosť ako je odporúčaná, čiže 4g na 100ml. Pri bežnom ,,lyžičkovaní“ hovoríme o dvoch mierne nabratých lyžičkách nasypaných do šálky s objemom 200ml.

Použiť správnu teplotu vody

Teplota vody, ktorou si doma zalievame kávu, je prevažne najvyššia aká môže byť, pretože používame klasickú rýchlovarnú kanvicu, ktorá nám prevarenie vody ohlási ,,kliknutím“ tlačidla. Po zaliatí sa z kávy parí a my si ju musíme nechať vychladnúť. Vysoká teplota vody prepaľuje chuťové, ale i aromatické látky kávy, čo cítime hneď po prvom zaliatí. Káva vonia horko, spálene a ani chuť na tom nie je inak.

Ideálna teplota na prípravu kávy je od 88°C do 94°C. Zlatá stredná cesta však pri vode platí dvojnásobne. Pri teplote 90°C až 92°C sa nám chute kávy dokážu rozvinúť veľmi intenzívne a rovnomerne. V prípade už pomletých káv z obchodných reťazcov odporúčame použiť okrem nižšej hmotnosti aj nižšiu teplotu vody.  Stačí, ak odoberiem kanvicu s vodou ešte pred ,,kliknutím“ tlačidla, najlepšie v čase, keď začína naznačovať varenie.

Zalievať minimálne na dva krát

Vodu pridávame krúživým spôsobom minimálne na dvakrát. Prvé zaliatie je najdôležitejšie, nakoľko ide o uvoľňovanie CO2 (káva nám bublinkuje), ktoré v prípade nedostatočného uvoľnenia spôsobuje príliš horké, miestami až zadymené chuťové a aromatické látky.

Zaliatie kávovníkových zŕn vo French Presse

Dodržať čas lúhovania

,,Pitie studenej kávy nám pridáva na kráse.“ Aj túto vetu počujeme veľmi často. Hoci ide o vtip, faktom zostáva, že studená káva v dôsledku vychladnutia nám môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy na čele s pálením záhy a celkovým zaťažením organizmu. Po vypití nesprávne vylúhovanej kávy sa nám tak zaťaží organizmus, čo vplýva aj na našu celkovú bdelosť a pozornosť, ktorá je výrazne znížená.

Kávu po zaliatí necháme lúhovať minimálne 2 a maximálne 4 minúty. Po 3 až 4 minútach je vhodne preliať kávu do druhej šálky, aby sme sa zbavili kávovej usadeniny, ,,lógru“, a zamedzili tým ďalšie lúhovanie škodlivých látok.

Najvhodnejšie kávy na zalievanie

Ak si kávu melieme čerstvo, a teda máme možnosť zvoliť si správnu hrúbku mletia, máme širšiu možnosť výberu. Hrubé mletie nám umožňuje experimentovať s typom praženia i typom kávy. Svetlejšie pražené kávy z afrických krajín ako Etiópia nám prenesú do šálky ovocné tóny s miernou aciditou a nádychom byliniek či kvetov. Ak máme radi horkejšie tóny s nádychom čokolády, karamelu či orieškov, sú ideálnou voľbou stredne pražené kávy zo strednej či južnej Ameriky.

Náš tip je bezpochyby zmes Coffee VERONIA, ktorá v sebe ukrýva odrody Coffea Arabica zo 6 krajín. Chuť je veľmi vyvážená a pri nej si príde každý kávičkár na svoje. Je však len na vás, aké chute preferujete a ako dlho ste ochotný sa hrať a experimentovať. Vaše chuťové poháriky a hlavne zdravie sa vám poďakuje.

Ak si chcete zjednodušiť prípravu Vašej obľúbenej zalievanej kávy, odporúčame si zabezpečiť jednoduché a cenovo dostupné zariadenie french press. Najčastejšie používaný french press v domácnostiach je s objemom 3,5dl. Pri takomto type french pressu je odporúčaná dávka 18 – 20g hrubšie pomletých kávovníkových zŕn. Pri už pomletých kávach je vhodné použiť 15g kávy, a teda 3 lyžičky na celý objem french pressu.

Zalievaná káva – French Press a jeho postup

  • Premyjeme celé zariadenie na prípravu kávy horúcou vodou a vodu vylejeme.
  • Čerstvo si pomelieme kávovníkové zrná na hrubšie  a zvolíme správny pomer kávy a vody.
  • Pomleté kávovníkové zrná nasypeme do french pressu a zalievame vodou s teplotou od 85°C do 94°C krúživým pohybom minimálne na dvakrát.
  • Necháme lúhovať cca 1 minútu a premiešame.
  • Nasadíme vrchnú časť french pressu, filtračné sito, a necháme lúhovať cca 1 až 2 minúty.
  • Pomaly a rovnomerne zatlačíme filtračné sito až na spodok french pressu.
  • Prelejeme kávu do predhriatej šálky a môžeme si začať vychutnávať tento ,,kávový“ zážitok.

Autor článku: Nikoleta Šalmíková
© fotografie: : Veronika Holišová, Unsplash.com
Viac informácií: Facebook.com/AcademyofCoffee

Pridaj komentár