HalloCOFFEEween – Sviatok netradičných kombinácii, ale aj kreativity

HalloCOFFEEween – Sviatok netradičných kombinácii, ale aj kreativity

Halloween je sviatok, ktorý sa oslavuje každý rok 31. októbra. Tradícia vznikla na starodávnom keltskom festivale Samhain, keď ľudia zapaľovali vatry a nosili kostýmy, aby odohnali duchov. V ôsmom storočí pápež Gregor III určil 1. november ako čas na uctenie si všetkých svätých. Postupom času sa Halloween vyvinul do dňa aktivít, ako sú triky, vyrezávanie tekvíc, obliekanie kostýmov a jedenie maškŕt. Pre Slovákov má však toto obdobie oveľa hlbší význam, a teda úcta a spomienky smerujúce pre našich najbližších, ktorí už nemôžu byť medzi nami.

Tento deň znamenal aj koniec leta a úrody a začiatok tmavej, studenej zimy, ročného obdobia, ktoré sa často spájalo s ľudskou smrťou. Kelti verili, že v noci pred novým rokom sa stiera hranica medzi svetom živých a mŕtvych. V noci 31. októbra sa verilo, že duchovia mŕtvych sa vracajú na zem.

HalloCOFFEEween – sviatok netradičných kombinácii

PREZLEČME SA DO MASIEK……..

Legenda vraví, že hlavným dôvodom zavedenie strašidelných masiek v tento sviatok je zachovanie si svojho skutočného pozemského života. Na Halloween sa verilo, že duchovia sa vracajú do pozemského sveta, a tak ich ľudia mohli stretnúť na ulici či v okolí svojich domovov. Aby ich duchovia vnímali ako iné duše mŕtvych a nezobrali ich zo sebou na ,,iný svet“, maska bola jediným riešením pre ich zotrvanie v skutočnom svete.

Halloweenske masky

VYREŽME SI TEKVICE……

Tradičná zábava najmä našich detí na sviatok Halloweenu sa spája sa s írskym príbehom o Jackovi. Ten podľa legendy prekabátil diabla. S diablom uzavrel dohodu, že mu nikdy nevezme jeho dušu. Jacka však pre jeho zlé skutky nemohli vziať ani do neba, a tak musel naďalej blúdiť po zemi. Aby videl na cestu, diabol mu posmešne hodil nehasnúci uhlík, ktorý si Jack vložil do vydutej repy. Dnes sa do tekvíc vyrezávame rôzne „strašidelné“ tváre, ktoré majú za úlohu odradiť zlých duchov.

Tekvica Hokaido - Halloween

POHODLNE SA USAĎME….

Strašidelné halloweenske filmy majú dlhú históriu. Klasický ,,halloweensky večer“ by sa nemal zaobísť bez filmu „Halloween“, ktorý pozostáva z niekoľkých sérii. Celkovo jeho dvanáste a zároveň najnovšie pokračovanie nájdete pod názvom „Halloween Kills“. Tento klasický horor so strašidelným hudobným sprievodom inšpiroval aj vznik ďalších hororových trhákov ako „Scream“, „Nightmare on Elm Street“ a „Friday the 13“. Avšak ak si chcete užiť tento sviatok, a zároveň príjemný jesenný večer bez strachu aj so svojimi ratolesťami je ideálnou voľbou rozprávka ,,Coco“ či séria ,,Hotel Transylvánia“.

A PRIPRAVME SI NIEČO CHUTNÉ….

Jesenný hit kaviarní,  „Pumpkin spice latte“

Zmes príjemného tekvicového korenia, vášho obľúbeného mlieka, prípadne ,,ne“mlieka (sójové m.) a samozrejme pravej tekvice. Tento nápoj je sladený len dotykom javorového sirupu a je oveľa zdravšou alternatívou k tradičnému kaviarenskému latte.

INGREDIENCIE

  • Silná káva alebo espresso doppio (odporúčame Coffee VERONIA Cuba)
  • Tekvicové pyré (alebo tekvicový sirup)
  • Javorový sirup alebo med
  • Mlieko, prípadne bezlaktózové mlieko ako ovsené mlieko, mandľové mlieko či kešu mlieko
  • Korenie na tekvicový koláč
  • Vanilkový extrakt
Ingrediencie na pumkin spice latte

PRVÝ SPÔSOB PRÍPRAVY

Zohrejeme všetky ingrediencie. Pre lepšie spojenie ingrediencii, miešame zmes už počas zohrievania. Môžeme použiť aj elektrický šľahač, avšak na najnižšom stupni. Po zohriatí a rozpustení všetkých ingrediencii nalejeme do obľúbeného hrnčeka a jeseň sa môže začať.

DRUHÝ SPÔSOB PRÍPRAVY 

Ak máte možnosť speniť mlieko cez kávovar, alebo pomocou domácich napeňovačov, hor sa dotoho. Zmiešame všetky ingrediencie okrem mlieka. Všetko spolu vyšľaháme a zohrejeme na strednom ohni. Kým sa zmes zohrieva, napeníme si mlieko. Keď je zmes horúca, nalejte zmes do hrnčeka a potom na ňu nalejte zohriate, napenené mlieko. Doplňte trochou tekvicového korenia a vôňa jesene sa prenesie do vašej šálky.

TIP NA ZÁVER A AK NEMÁTE RADI TEKVICU

A ak nemáte radi chuť tekvice, pripravte si kombináciu typickej jesene napríklad v zložení kávy, zázvoru, medu a škorice. Stačí spojiť, prehriať a doliať napeneným mlieko.

Chcete urobiť tento nápoj extra penivým, ale nemáte napeňovač mlieka? Nalejte svoj horúci nápoj do vysokovýkonného mixéra a mixujte pri vysokom výkone 30 sekúnd.

HalloCOFFEEween – sviatok netradičných kombinácii

AJ STRAŠIDLÁ MAJÚ MLSNÉ JAZÝČKY

 „Mocha Marshmallows“

Výroba týchto domácich mokka marshmallow je trochu časovo náročná, ale výsledok to ospravedlňuje. Sú nadýchané, mäkké a možno ich prispôsobiť akejkoľvek chuti, ktorá vás zaujme.

INGREDIENCIE

  • 3 lyžice (3 balenia) neochutenej želatíny
  • 1 šálka studenej vody, rozdelená
  • 3 lyžice kakaového prášku
  • 1 espresso (odporúčame kávu Coffee VERONIA Brazília)
  • 1 ČL mletej škorice
  • ¼ šálky vriacej vody
  • 2 šálky cukru
  • ½ šálky svetlého kukuričného sirupu
  • 2 bielka
  • 2 ČL kávového likéru
  • ¼ lyžičky soli
  • Práškový cukor ako kakao na posypanie
Zdroj: Isabelle Boucher
Mochaccino Marshmallows

SPÔSOB PRÍPRAVY

  • Posypová zmes

Preosejeme práškový cukor a kakaový prášok do malej misky. Nato určenú panvicu zľahka postriekame sprejom na varenie a poprášime 2 polievkovými lyžicami posypovej zmesi.

  • Marshmallows

V malej miske zmiešame želatínu a ½ šálky studenej vody a necháme rozpustiť. V druhej miske zmiešame kakao, espresso, škoricu a vriacu vodu a šľaháme do hladka. V malom hrnci zmiešame cukor, kukuričný sirup a zvyšnú ½ šálky studenej vody. Varíme za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí, a potom pokračujeme vo varení bez miešania. Medzitým vyšľaháme bielka, kávový likér a soľ, kým sa nevytvorí tuhá šľahačka.

Zmiešame zmes želatíny a kakaa a rýchlo nalejeme horúci sirup. Šľaháme pri vysokej rýchlosti asi 4 minúty, alebo kým nezhustne a nezdvojnásobí svoj objem. Jemne vmiešame sneh z bielkov a potom ich rovnomerne rozotrieme do pripravenej formy. Poprášime 2 polievkovými lyžicami zvyšnej posypovej zmesi.

Marshmallows chladíme aspoň 2 hodiny, alebo kým nestuhnú. Ostrým nožom namočeným v práškovom cukre nakrájame marshmallow na 2-palcové štvorce. Nakoniec poprášime zvyšnou poťahovacou zmesou, aby sme pokryli dezert zo všetkých strán.

SLADKÁ INŠPIRÁCIA OD NAČIH NAJMLADŠÍCH

Víťazné jesenné nápoje našich mladých baristov zo Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii v súťaži „SLOVAK BARISTA CUP“ junior

Víťazný nápoj ,,Vitamínový elixír“, od Alžbety Chovancovej, HA Brezno z roku 2018
  • Espresso doppio 6cl (Odporúčame Brazil Double Fermentation)
  • Javorový sirup    2cl
  • Jablkovo cviklová šťava 8cl
  • Rebarborové pyré 1cl
  • Mrkvová šťava 5cl

Do vychladeného šejkra vložíme všetky suroviny a dôkladne premiešame. Nápoj je možné pripraviť aj na teplo, zmiešaním všetkých ingrediencii a ich prehriatím.

Víťazný nápoj ,,ZAHRIATȎ“, od Michala Matiska, HA Bardejov z roku 2018
  • Sour Cherry džús 3cl
  • Maslový med 2cl
  • Espresso doppio 6cl
  • Zázvorový sirup 1cl
  • Brusnicový džús 2cl
  • Pomarančová kôra ½ lyžičky
Víťazný nápoj ,,ZAHRIATȎ“, od Michala Matiska, HA Bardejov z roku 2018

Čerstvú pomarančovú kôru vložíme do kanvičky, do ktorej necháme natiecť espresso doppio, premiešame a necháme odležať. Precedíme, pridáme ostatné ingrediencie, zohrejeme a podávame.

Víťazný nápoj od Eriky Kochanovej, HA Brezno z roku 2019
  • Espresso 3cl
  • Zázvorový sirup 2cl
  • Sirup lieskový orech 1cl
  • Domáce čučoriedkové pyré 3cl
  • Brusnicová šťava 2cl
  • Vaječný bielok 2cl
Víťazný nápoj od Eriky Kochanovej, HA Brezno z roku 2019

Suroviny postupne vložíme do vychladeného šejkra a všetko spolu vyšejkrujeme. Nápoj je možné pripraviť aj na teplo, zmiešaním všetkých ingrediencii a ich prehriatím.

KREATÍVNA INŠPIRÁCIA PRE NAŠICH NAJMENŠÍCH

Aj vaše deti stále niečo kreslia, lepia, strihajú a vyrábajú? Aj Halloween môže byť plný ,,nestrašidelných“ strašidiel, ktoré budú zdobiť nielen detskú izbu vašich ratolestí, ale vytvoria ozajstnú jesenno-zimnú atmosféru celého bytu. A kde zoženiete strašidelné pomôcky na výrovu? Stačí ak máte radi kávu a všetko potrebné na výrobu máte doma 😊…..

Dekorácia Halloween

Autor článku: Nikoleta Šalmíková

Názov: HalloCOFFEEween – sviatok netradičných kombinácii

Zdroje: https://www.javapresse.com/blogs/recipes/7-fall-coffee-recipes-for-halloween-thanksgiving-and-beyond https://allthehealthythings.com/homemade-pumpkin-spice-latte/ https://zoella.co.uk/2020/10/09/homemade-pumpkin-spiced-latte-that-tastes-just-like-the-real-deal/ https://www.crumbblog.com/homemade-mocha-marshmallows/

Foto: Coffee VERONIA, Academy of Coffee, Freepik.com, https://www.flickr.com/photos/polkaroo/9705401044/