Jemnosť je ukrytá v každej kvapke, „Hario V60“ obľubuje čoraz viac domácich baristov

Jemnosť je ukrytá v každej kvapke, „Hario V60“ obľubuje čoraz viac domácich baristov

V pohodlí domova často nie je k dispozícii dostatok miesta a práve obľúbená „v-šesťdesiatka“ ponúka kompaktné riešenie s veľkým efektom. Pri práci s „domácimi“ pomocníkmi na prípravu kávy prostredníctvom prekvapkávania, medzi ktoré patrí aj „HarioV60“ je presnosť a precíznosť zárukou kvality.

Káva je umenie, o tom niet pochýb. Tak ako maliar potrebuje rôzne štetce, aj barista potrebuje malých pomocníkov, s ktorými si svoje remeslo zjednoduší a zdokonalí. Hario V60, Chemex, FrenchPress či AeroPress sú pomocníci na prípravu kávy, ktorých si ľudia vyberajú prevažne na základe ,,designu“.

KAŽDÁ METÓDA PRÍPRAVY JE STAVANÁ NA ZDÔRAZNENIE INÝCH CHUTÍ 

Neexistuje zariadenie na prípravu kávy, ktoré by bolo vhodné pre všetky typy káv. Prirodzenú aciditu kávy je možné vyvážiť zvýraznením jej horkejších tónov, vďaka správne zvolenému spôsobu prípravy. Práve spôsob prípravy vám môže s vašimi chuťami pomôcť a dostať do popredia vami preferovanú chuť. Horká, aciditná, svieža, ovocná, všetko je vo vašich rukách. Vďaka príprave Hario V60“ sa aj typická horká šálka kávy môže premeniť na jej ovocnejšiu verziu s osviežujúcim chuťovým pôžitkom. 

„HARIO V60“  S TOU SPRÁVNOU KÁVOU

Špeciálna príprava si vyžaduje aj špeciálnu kávu. Vďaka tomuto „pomocníkovi“ kónických tvarov a skúsenostiam našej rodinnej pražiarne kávy Coffee VERONIA môže okúsiť výnimočnosť tejto prípravy každý, a to v pohodlí svojho domova. 

Okrem správne zvoleného postupu prípravy či vhodného materiálu samotného dripu, kvalitakávovníkových zŕn a stupeň praženia zohráva veľkú úlohu vo výslednej chuti .Už aj „domáci“baristi začínajú klásť dôraz na výber káv s tzv. „rodnými listom“ vďaka čomu sa ich príprava môže výrazne zjednodušiť. Veľkosť zrna,  spôsob spracovania, ale najmä stupeň praženia a  chuťový profil je len zlomok informácii, na základe, ktorých  si „nadšenci“ filtrovaných káv vedia jednoznačne zvoliť tú vlastnú „odporúčanú prípravu“. 

Ako sme už naznačili pri príprave kávy prekvapkávaním pomocou „Hario V60“ dominujú skôr tóny ovocia, citrusových plodov a byliniek. Kávy z „rodným listom“ a teda so všetkými potrebnými informáciami od našich farmárov Bean´s Friends ponúkajú okrem skutočného príbehu a tradície samotného pestovania aj široké spektrum tradičných i menej tradičných chutí.

Nech sa páči, káva Coffee VERONIA a jej farmári, upražená pre potreby „Hario V60“

BRAZÍLIA, Tradičná chuť mliečnej čokolády doplnená o arómy broskyne, bieleho hrozna a sviežeho citrusového ovocia

MEXIKO, Tradičná chuť čierneho čaju doplnená o arómy čučoriedky,  škorice, sviežeho citrusového ovocia a portského vína

INDIA, Tradičná chuť karamelu doplnená o arómy škorice, mandlí, portského vína a rozmarínu

PRVÝ KROK MAJÚ VŠETKY ,,DOMÁCE PRÍPRAVY“ SPOLOČNÝ 

Všetky spôsoby prípravy, pri ktorých sa používajú papierové filtre majú spoločný krok, prepláchnutie filtrov a nahriatie celého zariadenia. Papierové filtre v sebe často ukrývajú typickú „pachuť“ a drobné čiastočky prachu, ktoré sa ľahko zachytia na filtri vďaka drsnému povrchu papiera. Premytie čistou a teplou vodou nielenže odstráni neželanú chuť a prach, ale predhreje aj samotný filter či nádobu pod ním, aby teplá káva zostala teplou aj pri samotnej extrakcii a ukázala svoj maximálny potenciál. 

POKRAČUJEME,  MELIEME, ZALIEVAME

Prípravu našej kávy máme rozbehnutú už vďaka vloženiu papierového filtra, jeho premytiu a nahriatiu celej „V60-tky“, pokračujeme ďalšími krokmi.

• čerstvo si pomelieme kávovníkové zrná na hrúbku mletia pripomínajúcu kryštálový cukor a nasypeme ich do premytého filtra.

• položíme celé zariadenie V60 (filtračnú časť i spodnú časť) na váhu a váhu vynulujeme  o hmotnosť celého zariadenia aj s kávou

• zvlhčíme pomleté kávovníkové zrná malým množstvom vody a počkáme na tzv. blooming“ (uvoľnenie CO2)

• dolejeme vodu do 3/4 filtra v pravidelných intervaloch od okraja filtra smerom do stredu aby sa zabezpečila rovnomerná extrakcia

„Po prvom zaliatí pomletých kávovníkových zŕn sa začína uvoľňovať  CO2, ktorý pri nedostatočnom uvoľnení spôsobuje nežiaduce aromatické i chuťové vlastnosti najčastejšie s horkým až zatuchnutým pozadím. Uvoľnenie CO2 spôsobí ,,bublinkovanie“ kávy čím sa zabezpečí správne rozbehnutie samotnej extrakcie.“

KOĽKO, ČOHO A AKO DLHO

Výslednú chuť kávy hodnotíme podľa štyroch základných kritérií. Kyslosť, Horkosť, Arómy a Lipidy. 

Správne zvolenie dávky pomletých kávovníkových zŕn určuje celkový potenciál nápoja.  Intenzita spomenutých parametrov sa mení v závislosti od použitého množstva kávy, hrúbky mletia, času extrakcie, ale i teploty a kvality vody. 

Odporúčané množstvo kávy sa udáva od 5g do 10g na 100ml. Odporúčaná teplota vody sa pohybuje v rozmedzí od 88°C do 94°C. Čas extrakcie, a teda doba lúhovania je od 2 do 4 minút. Čím dlhšie sa káva extrahuje, tým sa stáva horkejšou. Horké tóny sa dostávajú dopopredia aj pri použití vyššej teploty vody, jemnejšieho mletia či vyššej hmotnosti kávy na 100ml. Ak teda máme kávu s potenciálom sviežich tónov a chceme ich ucítiť ihneď pri prvom dúšku je potrebné použiť jednoducho „všetkého menej“. Menej gramov kávy zalievať s nižšou teplotou vody a lúhovať kratšiu dobu v závislosti od odporúčaných receptov. 

Pri kávach Bean´s Friends z našej rodinnej pražiarne kávy Coffee VERONIA  je odporúčaný „zlatý stred“, a to použitie  8g pomletých kávovníkových zŕn na 100ml vody, zaliatych s  vodou s teplotou 92°C a lúhovaním 2,5minúty. Pozor však na správnu hrúbku mletia.  

ROZDIEL MEDZI HARIO V60 A CHEMEX 

Rozdiel medzi týmito veľmi podobnými, pre niekoho až rovnakými prípravami spočíva najmä v ich prietoku, to znamená v rýchlosti, akou voda preteká filtrom. Dôvodom je najmä rozdielnosť použitých filtrov. Oba filtre síce vyzerajú rovnako, no štruktúra ,,pórov“ je rozdielna. Z dôvodu rýchlejšieho prietoku je kontaktná doba medzi vodou a pomletými kávovníkovými zrnami kratšia, a tým sa extrahuje menej látok. Vo všeobecnosti platí, že Hario V60 poskytuje vyššiu aciditu a plnšiu chuť kávy, zatiaľ čo Chemex sprostredkúva do šálky viac horkejšie tóny s ľahším telom.  

Pri všetkých prípravách kávy je potrebné sa hrať, experimentovať a veľa ochutnávať. Čím viac príprav spravíme, tým rýchlejšie sa dostaneme k vytúženému pôžitku. Spoločným a najdôležitejším ukazovateľom všetkých príprav sú najmä kvalitné a čerstvo zomleté upražené kávovníkové zrná, pretože iba z kvalitnej suroviny, môžete dosiahnuť kvalitný výsledok. Najpodstatnejším kritériom každej prípravy kávy je to, aby Vám chutila.