Príbeh kávy Coffee VERONIA

Príbeh kávy Coffee VERONIA

Hovorí sa, že keď človek po niečom naozaj túži, neustále na to myslí, ide si za svojim cieľom a je skutočne odhodlaný, tak sa sny menia na realitu. Niekedy to chce naozaj veľa úsilia a sebazaprenia, niekedy postačí náhoda, prípadne je to kombinácia týchto, ale aj iných premenných. Značka Coffee VERONIA by tu dnes zrejme nebola, keby nebolo sna dnes už uznávaného pražiara, degustačného a technického porotcu v medzinárodných súťažiach, ale hlavne kávového nadšenca Oldřicha Holiša, ktorý sa venuje káve od roku 1996.

,,Káva je pre mňa určitý štýl života, relax, pokoj a energia”
Oldřich Holiš (Zdroj: Coffee Veronia)

Coffee VERONIA vznikla na podnet trhu, keď rýchly rast obchodných reťazcov spôsobil úpadok malých obchodíkov s potravinami. V dôsledku toho sa začala vytrácať aj kvalitná zrnková káva, ktorú postupne nahrádzala instantná káva. Ľudia majú veľmi málo informácií o tomto nápoji a stále si myslia, že je to káva, pričom správny názov je instantný kávový nápoj. Práve tu vznikol priestor na výrobu kvalitnej kávy. V roku 2005 priniesol Oldřich Holiš na trh vlastnú receptúru, zloženú so šiestich arabík a následne začal produkovať aj odrodové kávy z 28 krajín pod značkou Coffee VERONIA. Nedávno do portfólia pribudli aj microloty – Bean’s Friends – priamo od pestovateľov.


Naša firemná filozofia je postavená na kvalite a uvedomení si tiež, že slovenský zákazník si niekedy nemôže dovoliť kúpiť veľké balenie. Preto sme uviedli na trh 125 g balenie, ktoré však v prepočte vyplýva z ceny za 1 kg, takže sa neprepláca malé balenie. V našej pražiarni sa všetko balí ručne a prechádza kontrolou. Samozrejmosťou je neustále zdokonaľovanie pražiacich systémov. Kávovníkové zrno dovážame priamo od pestovateľov, takže vieme zaručiť aj jeho prvotriednu kvalitu.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Coffee Veronia)

Coffee Veronia sa odlišuje najmä tým, že kávovníkové zrná pražíme vo vlastnej pražiarni na Slovensku, nakupujeme kvalitné kávovníkové zrno a k zákazníkovi ide vždy čerstvá. Naša pražiareň má originál certifikáciu BIO a s touto certifikáciu patrí medzi jednou z mála pražiarní na Slovensku, ktorá praží BIO kávovníkové zrná.
Pod značkou Coffee Veronia nájdete základný Blend, čiže zmes šiestich arabík, ktorých chuť je veľmi výrazná a zároveň jemná, a to práve vďaka ich kombinácii. Okrem základnej zmesi značku Coffee Veronia nosí 28 odrodových káv z 28 rôznych krajín. Každá je špecifická práve tým odkiaľ pochádza.

Celý tím dlho pracoval s myšlienkou vytvoriť niečo, čo nebude len o káve, no najmä o živote a ľudskosti kávového sveta. Mnohí z nás pijú kávu 3 až 4 krát denne, avšak nikdy sa nezamýšľali nad tým odkiaľ tá káva pochádza, či cez koľko rúk musela prejsť aby so dostala k nám. Zelenú nášmu tvoreniu a vypusteniu myšlienok dalo prvé stretnutie s farmármi kávovníkových plantáží. Po dlhých rozhovoroch a úvahách sme sa rozhodli predstaviť Vám skutočný kávový svet!

Ilustračný obrázok (Zdroj: Capricornio Coffees)

Predaj kávy a kávovníkového zrna, nie je len o biznise a obchode, ale je v prvom rade o dôvere a priateľstve. Preto sme sa rozhodli spolupracovať na princípe Direct Trade a teda kávovníkové zrná dovážame priamo od farmárov! Každý z týchto farmárov svoju plantáž zdedil od svojich predkov, a neberie to len ako povinnosť a prácu, ale ako poslanie rozvíjať svoje dedičstvo. Prijatím tohto dedičstva sa zaviazal produkovať najkvalitnejšie kávovníkové zrno, no najmä poskytovať domov, prácu, živobytie stovkám ich obyvateľom.

Zberač kávovníkových čerešní (Zdroj: Capricornio Coffees)

Viac o Direct Trade a našich farmároch sa budeme venovať v našom ďalšom článku. 🙂 

Ak sa vám náš článok páčil, budeme radi za každé jeho zdielanie. Ďakujeme. 

© fotografie: Capricornio Coffees, Coffee VERONIA

Pridaj komentár