Zle upražená káva vám môže uškodiť rovnako ako pokazené jedlo, tvrdí pražiar Oldřich Holiš ml.

Zle upražená káva vám môže uškodiť rovnako ako pokazené jedlo, tvrdí pražiar Oldřich Holiš ml.

Meno Oldřich Holiš je v slovenských kávových kruhoch pomerne známe. Skrývajú sa pod ním však hneď dvaja dôležití páni. Kto je Oldřich Holiš ml., v čom spočíva jeho práca pražiara a môže zle upražená káva človeku uškodiť?

Rodinná pražiareň kávy VERONIA

Oldřich, si posledným členom rodinky Holišovej, ktorého sme ešte nevyspovedali, a aj na sociálnych sieťach pražiarne ťa vídame pomerne málo. Povedz nám, aká je tvoja úloha v Coffee Veronia? 

Mojou hlavnou náplňou práce je praženie kávovníkových zŕn. Okrem toho sa starám o chod skladu. To znamená, že dbám na hygienu a správne skladovanie tovaru, inventúru, vyskladňovanie suroviny pre našich zákazníkov a všetky práce s tým spojené. 

Pražiar kávy Oldřich Holiš

Takže pražiarske „gény“ sa prejavili naplno. 😊 Čo všetko obnáša práca pražiara?

Obnáša nielen samotné praženie, ale aj starostlivosť o pražiace linky, kontrolu kvality kávovníkových zŕn, zdokonaľovanie pražiacich procesov a tvorbu samotných zmesí. Častokrát musíme kávu degustovať, aby sme sa mohli neustále zlepšovať a proces kontrolovať.

To znie skutočne komplikovane. Je potrebné sa za pražiara vyučiť na špeciálnych kurzoch? 

Dnešné zákony na Slovensku umožňujú, aby mohol byť pražiarom ktokoľvek bez akéhokoľvek vzdelania spojeného s kávou ako potravinou. Podľa mňa by každý, kto pracuje s kávou, mal mať aspoň základné vzdelanie v oblasti kávovníkových zŕn a praženia. 

Tak, ako vieme uškodiť zákazníkom, keď im pripravíme pokazené jedlo, tak im môžeme uškodiť aj zle upraženou kávou. Pri pražení sa deje množstvo procesov, ktoré stoja nielen za tým, ako káva chutí, ale aj ako ju naše telo dokáže prijať. Samozrejme, praženie sa dá naučiť aj svojpomocne ale vždy platí – čím viac skúseností, tým lepšie. 

Tak, ako vieme uškodiť zákazníkom, keď im pripravíme pokazené jedlo, tak im môžeme uškodiť aj zle upraženou kávou, tvrdí pražiar Oldřich Holiš ml.

Ako dlho sa teda už venuješ praženiu kávy? Povedal by si o sebe, že už toto remeslo ovládaš?

Pražiarom na plný úväzok som necelý rok, ale samotnému praženiu sa venujem približne 7 rokov. Myslím, že som stále len na začiatku a stále sa môžem zdokonalovať, aby naši zákazníci vždy dostali správne a kvalitne upraženú kávu. 😉 

Schválne – ktorá káva bola pre teba pri pražení najväčšou výzvou? 

Vždy je pre mňa veľkou výzvou pražiť bezkofeínové kávovníkové zrno, ale niekedy ma potrápi napríklad aj Dominikánska Republika, Indonézia a, verte či neverte, aj Brazília. 

Prezraď nám, čakajú nás v ponuke nejaké kávové novinky?

Posledné mesiace sme doplnili sortiment o limitky ako napr. Austrália, Yemen, Rwanda, Ecuador Galapágos. Čo sa týka noviniek – nechajte sa prekvapiť. 😉 

Čomu si sa predtým v pražiarni venoval?

Predtým som sa venoval školeniam na stredných školách ako lektor pod baristickým strediskom Academy of Coffee. Aj keď ma práca so študentmi bavila, mám pocit, že praženie je niečo, v čom som sa našiel. 

Baristické školenie Academy of Coffee

Bol si pri výbere svojho povolania ovplyvnený svojím otcom? 

Ja konkrétne nie. Aj keď, samozrejme, ak by rodičia neboli založili pražiareň kávy, tak je možné, že by som sa ku káve nebol dostal. Vždy ma však bavili technické veci – takže to, čo teraz robím, ma baví a vybral som si to sám. 

Mal si ku káve vzťah vždy alebo si lásku k nej objavil až postupom času?

Rodičia ma odmalička brali do práce, takže vzťah ku káve tam už bol od detstva. 

Koľko káv denne vypiješ? 

Je to 1-5 káv denne.

,,Mojim favoritom je naša zmes Coffee VERONIA…”

A tvojou najobľúbenejšou kávou je…? Ako si ju najradšej pripravuješ?

Mojim favoritom je naša zmes Coffee Veronia, ktorú si dennodenne pripravujem vo forme cappuccina. 

Čo hovoríš na iné spôsoby prípravy kávy? Skúšal si aj „turka do skla“? 

Sem-tam nepohrdnem nejakou kávou z V60, ale z alternatívnych spôsobov mám najradšej tureckú kávu z džezvy. Turka do skla som pil, ale veľmi dávno. 😃

Ako teda vnímaš kávovú kultúru na Slovensku?

Kávová kultúra je na Slovensku ešte zaostalá. No v posledných rokoch je vidieť, že sa zlepšuje a ľudia sa učia, akú kávu je dobré piť a ako by mala vyzerať. 

Oldřich Holiš ako komisár na súťaži “SLOVAK BARISTA CUP” junior

Na záver – čo by si prial Vašej rodinnej pražiarni a kávičkárom, pre ktorých pražíš kávu?

Našej rodinnej pražiarni prajem hlavne veľa úspechov v podnikaní. A našim kávičkárom odkazujem: Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlú kávu. 😉