Káva ako z dobrej kaviarne u Vás doma

Káva ako z dobrej kaviarne u Vás doma

Od pradávna mala káva duchovný význam. Samotná príprava kávy a jej pitie bolo rituálom, vďaka ktorému sa akoby čas zastavil. Jej vôňa a chuť vnášala do ľudí pokoj. Všetci si začali uvedomovať dôležitosť prítomnosti toho druhého. Z formálnych stretnutí sa stali príjemné posedenia priateľov sprevádzané dlhými rozhovormi, príjemnou atmosférou a dobrou náladou.

Najčastejšie pripravovaná káva v domácnostiach je „turek” a instantný kávový nápoj. Väčšina ľudí berie kávu ako prísun energie a chcú ju mať čo najskôr. Preto je príprava kávy pre väčšinu ľudí skôr rutinou ako rituálom. Ak by ste si však chceli pripraviť svoju šálku kávy troška netradične alebo by ste si chceli ochutnať “náhradu espressa”, tak určite neprestávajte čítať. 

Turecká džezva − pravý TUREK

Turecká džezva je od decembra 2013 zaznamenaná na listine nehmotných kultúrnych pamiatok UNESCO. Príprava kávy v Ibrik (džezva) patrí pravdepodobne k najstarším prípravám kávy v Európe. Jej základom je okrem výraznej chuti, spôsob prípravy.

Turecká džezva sa pripravuje použitím veľmi na jemno (na prach) pomletého kávovníkového zrna. Na jednu porciu pridávame 5 g až 7 g mletého kávovníkového zrna na objem 100 ml, cukor, škoricu prípadne kardamon, všetko podľa vašej chuti.

  1. Cukor nasypeme do džezvy (kanvičky s dlhou rúčkou) a necháme skaramelizovať.
  2. Po skaramelizovaní zalejeme studenou vodou a premiešame, aby sa karamel rozpustil.
  3. Do rozpusteného karamelu prisypeme na jemno pomleté kávovníkové zrno, kardamon, škoricu a dôkladne premiešame. Necháme zovrieť pomalým varom.
  4. Dolejeme do 2/3 vodou, najlepšie je vždy používať studenú, aby sme zbytočne neurýchlili celý proces, necháme opäť pomaly prevrieť.
  5. Doplníme džezvu do 3/3 vodou a proces opakujeme.
Príprava tureckej kávy (Zdroj: Academy of Coffee)

Celý proces prípravy musí byť veľmi pomalý, pretože iba tak zaručíme dokonalé spojenie všetkých chutí a vystúpenie olejov na povrch. Vďaka tomu sa výsledná chuť kávy spája s ľahkosťou a vyváženými chuťami. Postupov na prípravu džezvy je viacero, dôležitá je však výsledná chuť. Ak vám vaša džezva chutí tak je určite správne pripravená.

Mokka – Koťogo

Keď Talian Alfonso Bialetti v roku 1933 vyrobil svoje prvé zariadenie na prípravu espressa z hliníka, pôsobil ľahký kov ako veľmi moderný. Výhody kovu sú jasné. Nehrdzavie a je vynikajúci vodič tepla. Avšak o rozvoj Mokka kanvice, tak ako ju poznáme dnes sa zaslúžil vynálezca Luigi De Ponti.

Časti Mokka:

  • charakteristická osem uholníková forma,
  • výtlaková časť  − časťou prúdi hotová káva. Po dokončení výtlaku je káva pripravená na servírovanie,
  • ventil − slúži na uvoľnenie tlaku v prípade veľmi jemného alebo silno stlačeného pomletého kávovníkového zrna vo vnútri kanvice,
  • spodná časť je naplnená vodou. Pravidlom je, že vodu plníme tesne pod ventil.

Postup prípravy:

  1. Do spodnej časti nalejeme vodu tesne pod ventil.
  2. Stredná časť je kruhové sito, do ktorého nasypeme pomleté kávovníkové zrno. (5 g až 7 g na 100 ml, hrúbka mletia nesmie byť príliš jemná, nakoľko čím jemnejšie mletie, tým väčší podtlak a celková dochuť kávy môže byť prepálená. Hrúbka mletia je veľmi podobná mletiu na espresso.
  3. Kávu v site môžeme mierne pritlačiť a uhladiť.
  4. Priskrutkujeme vrchnú časť Mokka kanvice.
  5. Kanvicu položíme na sporák a nad slabým ohňom necháme zohrievať (pre pomalšie a rovnomernejšie zohriatie je lepšie použiť platničku).
  6. Priemerný čas varenia kávy v Mokka kanvici je 5 – 10 minút. Po zovretí vody v spodnej časti tlak pary extrahuje pomleté kávovníkové zrno v site a výsledná káva nám začne vytekať cez výtlakovú časť, ktorá sa nachádza vo vrchnej časti Mokka kanvice.
Príprava mokka kávy (Zdroj: Academy of Coffee)

Káva z Mokka kanvice sa považuje za domácu náhradu espressa. Pri správnej príprave sa vďaka silnému tlaku zachová aj časť krémy podobná kréme espressa.

A akú kávu vám odporúčame pri týchto prípravách? 

Džezva 

Pri tejto príprave kávy musí byť káva pomletá na jemno a varená veľmi pomaly. Čo znamená, že výsledná chuť je veľmi intenzívna (čokoláda, oriešky). Na túto prípravu vám odporúčame kávu Coffee VERONIA zmes, ktorú pre vás pomelieme presne podľa požiadaviek na prípravu kávy v džezve

Mokka:

Na prípravu kávy Mokka odporúčame tieto kávy:
Coffee VERONIA Brazília
Coffee VERONIA zmes
BRAZIL Boutique Cold Soul
BRAZIL BOUTIQUE ETHIOPIA

© fotografie:  www.unsplash.com, Academy of Coffee.

Pridaj komentár