VIETE SA ORIENTOVAŤ V KÁVE NA ZÁKLADE JEJ DRUHU? DRUH, ODRODA, CHUŤ AKO SI VYBRAŤ TÚ SVOJU

VIETE SA ORIENTOVAŤ V KÁVE NA ZÁKLADE JEJ DRUHU? DRUH, ODRODA, CHUŤ AKO SI VYBRAŤ TÚ SVOJU

V zásade existujú tri smery, ktorými sa kávový nadšenec môže uberať. Taliansky, klasický a tretia vlna. Zatiaľ čo talianska príprava sa zameriava na pekné kávovary, klasik na chutnú kávu, tretia vlna kladie dôraz na pôvod zŕn, proces praženia a alternatívne spôsoby prípravy.

To, či si naozaj kupujeme kvalitnú kávu alebo bežný výrobok vieme spoznať na prvý pohľad. Nehovoríme len o kvalite zrna, ale i náležitostiach obalu. Súčasťou každej výberovej kávy by mal byť ,,rodný list“, ktorý obsahuje viacero faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu i celkovú chuť kávy. Spotrebiteľa asi najviac zaujíma chuťová profil, ktorý však závisí v prevažnej miere od druhu či odrody konkrétnej kávy.

ZÁKLADNÉ DRUHY A ODRODY KÁVY

Z ekonomického hľadiska sú zaujímavé dva druhy kávy, Coffea Arabica, známa tiež ako vysokohorská káva. Darí sa jej vo výškach približne od 800 do 2300 metrov. Coffea Canephora, ľudovo a nesprávne nazývaná ,,Robusta“, rastie prevažne na rovine vo výške do 800 metrov. Robusta, ale aj iné odrody Coffea Canephora sú zvyčajne lacnejšie, pretože sú menej náročné na pestovanie i samotné zbery, avšak to neznamená, že aj ich kvalita je nižšia. Coffea Canephora je často krát veľmi podceňovaný druh kávovníka s množstvom zaujímavých odrôd. Je len na vás, ktorému z týchto dvoch druhov máte väčšie sympatie. Ak však hľadáte niečo medzi nimi sú ideálnou voľbou ,,blendy“ , zmesi jednotlivých odrôd daných druhov. Chuťou sú veľmi odlišné. Zatiaľ čo odrody Coffea Arabica sú veľmi svieže a jemné, odrody Coffea Canephora majú vyšší podiel olejov, čo sa prejavuje horkými a zemitými tónmi.

DRUH A ODRODA OVPLYVŇUJÚ CELKOVÚ CHUŤ KÁVY

Odrody Coffea Arabica majú zvyčajne väčšiu kyslosť a sú často ovocné alebo kvetinové, zatiaľ čo odrody Coffea Canephora sú chuťovo viac zemité a dymové. Afrika, Juhovýchodná Ázia, Stredná alebo Južná Amerika, každá z týchto pestovateľských oblastí ponúka široké spektrum chuťových a aromatických látok. Je len na pražiarovi a baristovi či už profesionálnom alebo ,,domácom“ , čo dokáže z danej kávy vytiahnuť. Ako? No predsa správnou prípravou. Chuťové profily sa určujú na farmách špeciálnymi, certifikovanými ochutnávačmi. Je na vás akú chute v káve preferujete a podľa toho je potrebné si zvoliť aj krajinu, v ktorej bola Vaša káva dopestovaná.

EXKLUZÍVNE DRUHY A ODRODY KÁVY

Najznámejšou exkluzívnou kávovou raritou je nepochybne Jamaica Blue Mountain. Mnohí kávoví špecialisti a odborníci ju považujú za najlepšiu kávu sveta. Vyvážená aróma, vyrovnaná acidita, ale najmä plnosť tela, ktorú dopĺňa príjemná sladká dochuť , ktorá určité svedči o jej zaradení. Avšak súčasne je táto káva aj veľkým marketingovým lákadlom a tým sa stáva ľahko zneužiteľná pre rôzne typy marketingu.

Ďalšou kávovou raritou je Nepal Mount Everest Supreme z Himalájí. Sedemdesiat päť kilometrov severozápadne od Kathmandu leží prvá a jediná kávovníková plantáž Nepálu. Súčasne je aj najsevernejšou kávovníkovou plantážou sveta. Pre mokrý proces spracovania sa používa iba voda z roztopeného snehu z rieky Trisuli v spádovej oblasti, povodí Mount Ganesh. Pri pestovaní kávovníkov, hovoríme konkrétne o Coffea Arabica odroda Caturra, ktorá sa organicky pestuje vo výške od 2.200 – 2.400mnm. Exportuje sa prevažne v 50kg jutových vreciach. Ročná produkcia je približne 50.000kg.

Pokračujme v našej ceste do sveta najdrahších káv, a to konkrétne na Hawai za kávou Kona. Najlepšie arómy sú podporované vulkanickou pôdou a veľmi jemnou a neustále príjemnou klímou.

Ďalšie zoskupenie ostrovov, ktoré produkujú najdrahšie kávy sú Kanárske ostrovy. Klimatické podmienky sú mierne počas celého roka s minimálnymi zrážkami. Teplota je celoročne medzi 18°C –

25°C, čo sú ideálne podmienky pre kvalitné pestovanie kávovníkov, kávovníkového zrna. Druh kávy Coffea Arabica, odroda Typica, sa pestuje výhradne v tieni, medzi mangami, pomarančmi, papayami a guavenami. Káva má príjemne jemnú kyslosť s výraznými ovocnými tónmi a plným telom.

NETRADIČNOSŤ V PODOBE COFFEE VERONIA

AUSTRÁLIA, limitovaná edícia

Farma sa nachádza v severnej časti Austrálie v nadmorskej výške 550 až 600m. Začiatkom 20. storočia bol región znova objavený pre pestovanie kávy. Káva sa tam prestala pestovať najmä v dôsledku klimatických zmien a ekonomických katastrof. Vďaka sofistikovanej farmárskej technológii ako automatické zavlažovanie, mechanické zbery či moderné technológie spracovania a sušenia sa pestovanie kávy obnovilo v 70. rokoch 20. storočia. Ročná produkcia je 150t a na farme pracuje 8 ľudí. Druh Arabica s odrodou Typica & Bourbon má výrazný chuťový profil kakaa a mliečnej čokolády.

Austrália Káva
https://www.coffeeveronia.sk/produkt/australia-limitovana-edicia-vyberovej-kavy/

YEMEN, limitovaná edícia

Väčšina kávovníkových fariem v Yemene je malých a divoko rastúcich. Farmy sa nachádzajú v terasovitých úbočiach hôr. Väčšina farmárov si svoju úrodu spracováva sama a výhradne ručne bez akéhokoľvek využitia technológie. Vďaka klíme sú kávovníky odolné voči suchu a vysokým teplotám. Zbery prebiehajú v novembri a decembri. Táto Yemenská Arabica rastie v nadmorskeh výške 1800 až 2200m a je pestovaná v blízkosti hlavného mesta Saná a vyznačuje sa výrazne nižšou aciditou ako iné africké kávy. Chuťový profil je škorica, korenie, tabak s nádychom vínnej acidity.

ECUADOR, limitovaná edícia

V roku 1879 istý Manuel J. Cobes po prvý raz zasadil kávovovník na ostrove Chatham, dnešnom San Cristóbal. Dnes sa na Galapágoch vyprodukuje asi 6000 vriec kávy, z ktorých polovica pochdáza práve z ostrova San Cristóbal. V dôsledku studeného prúdu , ktorý prichádza od Antarktídy je podnebie mierne oceánske a medzi januárom a májom prináša tropické dažde. Kávovníky rastú vo výživnej vulkanicej pôde v tieni pod stromami ako avokádo či pomaranče. Hnojí sa výlučne s organickými látkami, ktoré sa získavajú prirodzene (listy, vetvy, šupy, dužina…) Všetko vplýva na jedinečnú chuť tejto kávy. Arabica, odroda bourbon je pestovaná v nadmorskej výške 130 až 350m v sopečnej pôde čo dodáva tejto káve nádych javorového sirupu, vanilky a mandlí s nádychom lesného ovocia.

RWANDA, limitovaná edícia

Druh Arabica s odrodou Red bourbon je pestovaný v sopečnej pôde v severnej časti Rwandy v nadmorskej výške 1 750m. Chuťový profil horká čokoláda s výrazným nádychom citrónu, byliniek a figy.

Rwanda Great Taste
https://www.coffeeveronia.sk/produkt/friends-rwanda-limitovana-edicia/

Kvalitu kávy neurčuje iba prestížny obal

Ako sme už spomenuli kvalitu kávy vieme rozoznať hneď podľa obalu. Stačí keď je na obale uvedený tzv. rodný list“. Avšak čo v prípade, že káva tento list nemá. Kvalitu zrna spoznáme až po otvorení obalu. Mastná, olejová vôňa i steny obalov sú prvým znakom nie moc dobrej kávy. Prepražené zrná rôznych veľkostí s čiernymi fľakmi prípade ich deformácia nám určite napovedá o menej kvalitnej káve, v ktorej druh kávy či konkrétna odroda je irelevantný pojem.